Plogbilsförare som blir utslitna ur hytten och misshandlade, mordhot, en kruka som kastas från en balkong och är nära att träffa i huvudet. Det är bara några exempel på hot och misshandel mot parkarbetare i söderort i Stockholm det senaste halvåret.
  – Man tycker inte att det går fort nog att snöröja eller att det låter för mycket när man blåser löv eller klipper gräs, säger Nisse Hamnberg som är regionalt fackligt ombud på Kommunal och ansvarig för park och anläggning.

Han har själv varit utsatt en gång. Det var på en cykelväg när någon tyckte att han stod i vägen och försökte öppna bildörren så att han var tvungen att låsa den. Men Kommunal får inte kännedom om alla incidenter.
  – Många rapporterar inte, de känner att det är genant att de har blivit hotade och att de har fått åka från ett arbete som inte blivit färdiggjort. Om vi får in rapporter har vi ju arbetsmiljölagen att stödja oss på. Det finns många vägar att gå, skriva 6.6a och även polisanmälning finns som möjlighet, säger Nisse Hamnberg.

Hans uppfattning är att hot och våld mot parkarbetare har ökat de senaste 10 åren. Eric Lomstedt är arbetschef på Peab drift och underhåll i södra Stockholm och delar den bilden, men menar att det har varit extra mycket i år.
  – Det är helt klart en ökning för oss. Vi har ett antal olyckor och tillbud inrapporterade sedan årsskiftet, mycket mer än vanligt. Och jag tror att vi har gjort 3-4 polisanmälningar sedan årsskiftet, säger Eric Lomstedt.
  Söderort sticker inte ut, utan situationen är likartad i hela Stockholm. Värst är det i innerstan på helgnätterna, enligt Eric Lomstedt.

Peab har gjort en riskbedömning för hur man ska hantera hot- och våldssituationer som de är noga med att informera sin personal om. Det handlar om att man inte ska ge sig in i diskussioner med allmänheten, att man ska släppa sina grejer och gå därifrån och att man ska hålla dörrarna till hytterna låsta. I vissa fall kan det vara aktuellt att inte åka ut ensam.
  Även den andra stora park- och gatuentreprenören i Stockholm, Svevia, säger till Årsta/Enskede att deras personal hotas och misshandlas.