Intresset för bär ökar. Vi äter mer bär – enligt organisationen Bärfrämjandet äter var tredje svensk mer bär nu än för två år sedan. Säkert har alla rön om hur nyttigt det är påverkat oss.
  Det är svårare att säga om vi också odlar mer bär. Myndigheterna som kartlägger våra liv har oftast låtit oss ha våra trädgårdar i fred, och inte brytt sig om att fråga vad vi odlar.

Men man vet ändå att intresset växer för att odla sånt man kan äta. Ett skäl är att vi tvivlar på kvaliteten hos den mat vi köper. Till exempel har man nyligen hittat sjukdomar som hepatit och kräksjuka i butikernas frysta bär.
  – Vi får larm om både det ena och det andra. Jag tror att man vill ta kontroll över sin egen mat, äta närproducerat och miljövänligt, säger Lise-Lotte Björkman, rådgivare på Riksförbundet Svensk Trädgård, en ideell förening för fritidsodlare.
  Lise-Lotte Björkman har gjort en av de få undersökningar som gjorts om fritidsodling. Den visar att vinbäret är drottningen av de svenska trädgårdarna. 65 procent av dem som odlar har just vinbär. Även jordgubbar och krusbär är vanliga.

Nyare, trendiga bär som goji och havtorn finns inte med i hennes undersökning. Men på plantskolorna märker man snabbt att efterfrågan ökar när en art plötsligt blir trendig.
  – På havtorn är efterfrågan större än tillgången, säger Elisabet Nilsson, verksamhetsledare på Elitplantstationen i Kristianstad.
  Elitplantstationen jobbar med att ta fram, testa och certifiera nya sorter av bland annat bär. Länge har växtförädlarna prioriterat yrkesodlarna, som behöver tåliga bär som kan fraktas långt. Smaken har inte varit prio ett. Men på senare år har man börjat bry sig mer om fritidsodlarna.
  – Vi försöker få tillbaka en god smak igen, säger Elisabet Nilsson.

De flesta bär är ganska lättodlade. Tyvärr drabbas de också lätt av sjukdomar och skadedjur. Om man köper certifi- erade plantor så vet man att de är friska från början. Många sorter är också resistenta mot vanliga sjukdomar.

Vad är ett bär?

För många känns det självklart vad bär är för något. Vi tycker att vi kan skilja på frukt och bär. Men egentligen är det inte så enkelt.
För en biolog är bär en typ av frukt. Bär är en undergrupp till frukterna. I den ingår bland annat blåbär och lingon, men också annat som vi normalt inte kallar för bär, till exempel apelsiner och tomater.
Körsbär, hallon och jordgubbar är däremot biologiskt sett inte bär, de är frukter.
Krångligt? Lyckligtvis har man till vardags ingen nytta av att reda ut saken. Man kan nöja sig med den enklare uppdelningen att bär är något som plockas i litermått, medan frukt plockas i korg eller säck.