Thomas Johansson är fritidsledare på ungdomsgården i Husby. Han fanns där både under söndagen och måndagen när ungdomar och polis drabbade samman på gatan och Stockholmsförorten hamnade i centrum för mediabevakningen. Stämningen på gården var lugn i söndags innan det tog fart.
  – Jag märkte ingenting. Allt var som vanligt på gården. Annars brukar man höra att ungarna pratar om att något ska hända, men så var det inte då, säger Thomas som arbetat på ungdomsgård i snart trettio år.

Gården stängde klockan 21.00 och det var först när han kom hem som han hörde på nyheterna om bilar i brand och krossade fönster. Under måndagen bestämdes att gården skulle ha öppet längre och att bland annat fritidsledare och fältassistenter skulle röra sig ute i området för att ha en lugnande inverkan.
  – Vi ville inte att det skulle vara bara poliser ute. Men stämningen var annorlunda på gården. Det var bara några få tjejer här inne och skolgården bredvid där många brukar hänga var tom. Det kändes att något var på gång, säger han.
  Han mötte ett fyrtiotal personer i ett gäng när han var ute i området. Han är övertygad om att det inte var ungdomar från Husby.
  – Jag kände inte igen dem trots att jag känner de flesta här.

Många människor befann sig ute på gatan och Thomas hade mycket samtal med både ungdomar och föräldrar. Några ungdomar körde han själv hem för att mamman bad honom. Inför tisdagkvällen har man bestämt om längre öppet tider och att cirkulera mer i området.
  – Vi kommer att gå runt så att vi syns, men jag tror att det blir lugnt ikväll. Kanske kommer det att hända något någon annanstans i stan, Rinkeby, Skärholmen eller någonstans, det finns en smittorisk när det gäller sådant här.
  Varför tror du att det blir lugnt i Husby?
  – Min erfarenhet säger mig det.
  Vad tror du att det beror på att det blev så våldsamt mellan polis och ungdomar?
  – Frustration! Det är deras sätt att markera. De har inga arbeten och det är inte någon som behöver dem. De ser folk som köper massa saker och andra har ingenting. I hela samhället blir det mer rån och kriminalitet.
  Är du orolig inför kvällen?
  – Nej, Husby är i botten en lugn och trivsam plats. Jag är mer rädd i Hässelby där jag bor.