Efter 30 år som barnskötare kände Maj-Gun Lindén att det var dags att prova något nytt. Hon började studera arkeologi på universitet och läste till D-nivå. Men det var svårt att hitta jobb som arkeolog i Torshälla utanför Eskilstuna och hon ville inte lämna sin hembygd.
  – Då tänkte jag att jag fortsätter med barnomsorg. På den tiden hade jag så underbara kolleger som sa att varför gör du inte något om arkeologi för barnen, berättar Maj-Gun Lindén.

Hon började med promenader för de äldsta barnen på förskolan där hon jobbar. Varannan vecka går de runt till olika historiska platser och byggnader i Torshälla och varannan vecka får de skapa något kring det de har lärt sig.
  – När vi har varit på rådhuset har de fått göra en klocka. Torshälla rådhus har bland det äldsta mekaniska urverket i Sverige och det har bara en vis­are, det tycker barnen är konstigt. Och när vi går till skeppssättningen i Fyrby skapar vi en skeppssättning efteråt med stenar och lite filt, säger Maj-Gun Lindén.

Promenaderna blev så populära att fler ville vara med. Personal på andra förskolor har läst in sig så att de också kan hålla i vandringar och nu använder sig i stort sett alla av Torshällas förskolor av Maj-Guns promenader.
  – Jag har ju hållit på i flera år och det blir sådär att ”om två år får jag gå, om ett år får jag gå”, barnen pushar varandra och ser fram emot det och längtar.
  Hon brinner för att väcka historieintresset hos barn. 
  – Det är jätteviktigt att barnen får en bra grund att stå på för att förstå vår historiska utveckling. Och inte bara kungar och årtal utan närhistorien också.

På Kommunals kongress i slutet av maj delas kommunalarnas eget kulturpris ut. Maj-Gun Lindén är en av de tio nominerade som har chans att vinna.
  Vad ska du göra för pengarna om du vinner?
  –  Det skulle vara ljuvligt att ta tjänstledigt två dagar och sätta sig och skriva en ny vandring. Det måste finnas mer saker som man kan visa barnen här!

Kulturpriset

Kommunalarnas kulturpris delas ut på Kommunals kongress
i slutet av maj.
Alla medlemmar i Kommunal fick delta i omröstningen, som avslutades den 26 april. Vinnaren får 50 000 kronor.
Bland de tio nominerade finns bland andra författaren Sara Beischer som skrivit boken ”Jag ska egentligen inte jobba här och KA:s kolumnist Cecilia Persson. Se hela listan här.