Att jobba till 72 är inte aktuellt för många inom Kommunals yrken. Redan idag väljer många bort att jobba heltid för att psykiskt och fysiskt orka med arbete, familj och ett socialt liv. Det påverkar deras inkomst, både idag och den dag som de går i pension.?
  Samtidigt som det sägs att vi måste jobba längre har vi en hög arbetslöshet, främst bland de unga. Se till att de kommer in på arbetsmarknaden innan höjd pensionsålder diskuteras. Med minskad arbetslöshet och heltider får vi ihop arbetstimmar utan att behöva höja pensionsåldern.

Regeringen vill att det görs utredningar på de arbetsplatser där man går i pension före 65 och ger i så fall Arbetsmiljöverket mer resurser till detta. Sverige hade tidigare i vår historia (före nuvarande regering) ett verk som jobbade med sådant, det lades ner eftersom det enbart, enligt regeringen, kostade pengar.
  Äldre ska stimuleras att studera genom att studiebidraget för dem höjs, men våra ungdomar då? För samtidigt som de äldre ska stimuleras till utbildning minskas antalet utbildningsplatser. De arbetslösa kan inte matcha arbetsmarknadens krav, ge dem utbildning i form av den gamla modellen med arbetsmarknadsutbildning med en ersättning som ingen blev rik av, men som det gick att överleva på.

Varför ha pension kvar överhuvudtaget, varför inte vara radikal och ta bort den rätten under parollen ”Sverige behöver dig tills du stupar”? Jag ser morgondagens problem på arbetsplatsen: Finns det utrymme för personalens rollatorer utan att utrymningsvägarna blockeras?
Vi har idag en skyhög arbetslöshet och samtidigt jobbar de som har arbeten alltmer.
  För mig går det inte ihop, att färre ska jobba längre i stället för att fler jobbar mer. Jag är övertygad om att med ökad sysselsättning och bättre arbetsmiljö är alla vinnare.

Eva Pettersson,
vårdarinna