– Det fantastiskt roligt, vi har jobbat stenhårt på att bli duktiga på att rekrytera medlemmar. Sedan vet vi att det är lättare att få medlemmar när en fackförening är på väg in i en konflikt, säger förbundsordförande Annelie Nordström.
  När Kommunal strejkade för tio år sedan ökade också medlemsantalet, men inte lika mycket. Och Kommunal har under flera år kämpat med vikande medlemssiffror. När förbundet i fjol ökade med 2 312 medlemmar var det första gången på 20 år som statistiken visade plus. Men ökningen i april var alltså ännu större. Två månader i år har dock medlemsstatisken visat minus.

Nu ska Kommunal anstränga sig för att behålla de som gått med i april.
  – Det gäller att ta personlig kontakt och beskriva vad vinsten är att vara medlem mer än att man får konfliktersättning, säger Annelie Nordström.
  Hon betonar vikten av att många är med i facket, att det gör det lättare att förhandla och att fler medlemmar på en arbetsplats har lättare att bevaka att avtalet följs.
  För att trenden ska hålla i sig ska Kommunal göra det lättare för dem som vill gå med.
  – Men den viktigaste uppgiften är att vara en fackförening som jobbar med det som är relevant för medlemmarna. Det tror vi suger till sig medlemmar, då behöver vi inte jobba lika starkt för att värva, säger Annelie Nordström.

Hon tror att medlemsantalet kommer att öka även i maj.
  – Jag tror att det kommer att ligga under 1 000, men att vi kommer att öka.
  Vid årsskiftet hade Kommunal 504 600 medlemmar.