Nyheter

Lägstalönerna halkar efter

2013-05-13
I det nya avtalet för kommuner och landsting höjs de allra lägsta lönerna med endast 80 procent av värdet på löneökningarna. Kommunal prioriterade istället en förbättring för vikarier.
Läs mer

119 kronor i ob en storhelgsnatt

2013-05-13
När Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, gjorde upp om ett nytt avtal kom man också överens om ett nytt ob-tillägg på helgnätterna.
Förändringen sker först nästa höst, från och med den 1 oktober 2014.
Läs mer

Förhandlingar inne i slutfasen

2013-05-13
Kommunal fortsätter att förhandla ett 60-tal avtal. Just nu pågår intensiva samtal om löner och anställningsvillkor för trädgårdanläggningsarbetare, anställda på golfbanor och i Svenska Kyrkan.
— Vi är i slutfasen av förhandlingarna med SLA, golfen och trädgårdsanläggning. Det ska bli klart de närmsta veckorna, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.
Läs mer

Hallå där:
Emma Nilsson

2013-05-13
Hallå där, Emma Nilsson, kommunikationschef på Kommunal, som ska presentera Kommunals varumärkesutredning på kongressen 28-31 maj.
Läs mer

Jätteförskolor bra för barnskötare

2013-05-13
Jätteförskolor med många avdelningar blir vanligare i Stockholm. Det leder ibland till oro och protester från föräldrar. Men Kommunal ser flera fördelar för barnskötare och kökspersonal.
Läs mer

Barnskötare ser många fördelar

2013-05-13
På Gamlebyplans förskolor en kort promenad från Rinkeby torg går över 250 barn, uppdelat på två hus. Barnskötarna tycker att det nästan bara är positivt att jobba på en stor förskola.
— Vi är så många och har så mycket olika i bagaget som vi kan bjuda på, säger barnskötaren Beatrice Camacho.
Läs mer

Krokom säger ja till arbetskläder

2013-05-13
— Egentligen skulle förskolepersonal haft skyddskläder för länge sedan.
Det säger Karin Wallén (C), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Krokom, som nu ger tummen upp åt arbetskläder i förskolan.
Läs mer

Arnholm tveksam till lag om heltid

2013-05-08
Nya jämställdhetsministern Maria Arnholm (FP) talar om att orättvisa löner är en prioriterad fråga.
Här svarar hon på KA:s frågor om lag om heltid, varför enskilda familjers valfrihet får gå före jämställda löner och om det är ett jämställdhetsproblem att lågavlönade LO-kvinnor har få möjligheter att ta del av det som regeringen lägger skattepengar på.
Läs mer

Brandmän kan
bli handläggare

2013-05-08
Är du brandman? Då kan din nya titel i stället bli handläggare. I alla fall om chefen för räddningstjänsten i Gislaved får som han vill. Titeländringen skulle kunna få fler kvinnor att söka jobbet, tror Anders Axelsson, räddningschef.
Men facket gör tummen ner.
Läs mer

Fick inte skadestånd

2013-05-08
Sex trädgårdsanläggare i Helsingborg stämde Kommunal för att ha tagit ut avgifter från ickemedlemmar. Men det blir inget skadestånd, har Helsingborgs Tingsrätt nu beslutat.
Läs mer

Debatt

Inför viltmåndag
i storköken

2013-05-13
Problemet med en växande vildsvinsstam kan bli en möjlighet för kommuner och landsting att tillhandahålla högkvalitativ mat. Genom att köpa in viltkött, och framförallt vildsvinskött, kan de bidra till en fungerade vildsvinsförvaltning och samtidigt tillhandahålla det som vi alla vill ha — bra mat, skriver riksdagsledamöterna (M) Johan Hultberg och Ann-Charlotte Hammar Johnsson.
Läs mer

Bildspecial

En familjedag
på travet

2013-05-09
Kommunals familjedag lockade många barnfamiljer som vanligtvis inte går på trav. Hoppborg, ponnyridning och ansiktsmålning var populärt. Kommunal passade på att värva medlemmar och höll årets första lärlingslopp på Åbytravet.
Läs mer

På jobbet

Eva lär upp busskollegorna

2013-05-10
I ett litet kontorsrum med bokhyllor uppställda längs varje vägg sitter Eva Littorin och pratar i telefon. Hennes skrivbord är inklämt mellan en av bokhyllorna och ett fönster. Precis när hon lägger på knackar Robert Zackrisson på den redan öppna dörren. Han ska bjuda Eva på tårta.
— Va? Mig? Varför det? Säger Eva och lägger handen över munnen.
Läs mer

Filmrecensioner

Vi

2013-05-13
Svenskt drama i regi av Mani Masserat, med bland andra Anna Åström och Gustaf Skarsgård.
Läs mer

Star Trek — into the darkness 3D

2013-05-10
Actionfilm i regi av J J Abrams med bland andra Chris Pine, Zachary Quinto och Zoe Saldana.
Läs mer

Evil Dead

2013-05-10
Amerikansk rysare i regi av Fede Alvarez med bland andra Jane Levy och Shiloh Fernandez.
Läs mer