I slutet av april blev avtalet klart för anställda i kommuner och landsting (SKL). Efter strejkvarsel fick Kommunal igenom ett krontalspåslag på 1 700 kronor på 37 månader. Nu fortsätter facket att slåss för krontalspåslag även för anställda i privata företag som tjänar mindre än 25 000 kronor.
–   Arbetsgivarna säger 6,8 procent oavsett, men för oss är det krontal som gäller och det är det vi förhandlar, säger Lenita Granlund.

Avtalet med SKL löpte ut den sista mars, sedan dess har drygt tjugo andra avtal löpt ut. Inom kort väntas ett nytt avtal bli klart för golfbanearbetare och trädgårdsarbetare (SLA).
  Förhandlingar pågår med KFS som rör villkoren för anställda inom turism, fritid, fastigheter, renhållning, anläggning, parkering, energi samt vatten och avlopp.
  – Vi på gång på många områden, säger Lenita Granlund.

Den sista maj löper 16 avtal ut, de gäller villkoren i jordbruket, inom hästsport, djursjukvård, trafik och personliga assistenter.
  – Vi har börjat förhandlingarna med Vårdföretagarna om personliga assistener. Trafiken är vi på banan med.
  I det här skedet kan Lenita Granlund inte uttala sig om det finns några stötestenar i förhandlingarna. Men hon utesluter inte nya strejkvarsel.

Så många kommunalare berörs

Nära 350 000 medlemmar omfattas av avtalet med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting
Nära 104 000 medlemmar i privata företag omfattas av avtal med bland annat SLA, KFO, KFS och Almega.