Den stora trevåningsbyggnaden på Gamlebyplan i Rinkeby i västra Stockholm ser mer ut som en låg- och mellanstadieskola. Det finns en stor gård och inomhus vindlar sig korridorerna långa. Men det är en förskola, med nio avdelningar och 135 barn. I huset på andra sidan gångvägen går ungefär lika många till.

Barnskötarna Beatrice Camacho, Athina Kessari, Carlos Fonseca och Britt-Inger Sterner Akakpo tycker att det nästan bara finns fördelar med att jobba på en stor förskola.
  – Vi har jättemycket samarbete mellan avdelningarna och husen. Det finns många som man kan prata med och alla har olika färdigheter. Men det måste finnas en bra struktur för att alla ska kunna vara delaktiga och det ska fungera, säger Beatrice Camacho. 
  Hon håller ibland i dramalektioner för andra avdelningar än sin egen, och Carlos Fonseca brukar ha fotbollsskola för de äldre.

Ibland fungerar inte kemin mellan barn och personal vid inskolning och då kan man prova med någon annan, kanske från en annan avdelning.
  – Eftersom vi är så många är vi ju bra på att se olika saker hos barn. Om man har en oro för något barn kan man fråga andra hur de har gjort. På en liten förskola hade man kanske behövt ta in hjälp utifrån, säger Britt-Inger Sterner Akakpo.
  Athina Kessari jobbade tidigare på en liten förskola som lades ner och hon tycker att det är en trygghet att veta att det inte kommer hända här.
  – Och man behöver inte fundera över hur ens arbetskamrater drabbas när man ska ha semester eller blir sjuk, säger hon.

Det har hänt att alla avdelningar har varit utomhus samtidigt, men området bjuder på så mycket grönytor att det inte är något problem.
  – Det där beror ju på var i stan förskolan ligger. Här har vi en stor altan där man kan vara ute, en jättefin gård, en park och två skogsområden i närheten, säger Britt-Inger Sterner Akakpo. 
  De ser heller inga risker med att små barn utsätts för många olika personer på samma dag, utan tycker tvärtom att det tränar barnen i att vara sociala och gör dem tryggare.
  – Förut jobbade vi mer isolerat och samarbetade kanske bara med grannavdelningen. Då blev barnen ofta rädda när det kom en främmande person. Nu är det tvärtom, de kommer och hälsar och är sociala, säger Beatrice Camacho.

Och föräldrarna är nöjda med Gamlebyplans förskolor, visar Stockholms stads årliga brukarundersökning.
  – De går till och med runt i Rinkeby och säger åt folk att ta sina barn hit, säger Carlos Fonseca.