Varför har Kommunal familjedag på travet?
  – Det är ett sätt att profilera att vi är facket för hästbranschen, många känner inte till det. Det började 2009 och var ett sätt lyfta fram hästskötarna och lärlingarna. Vi ville ge lärlingarna chansen att tävla i en riktig tävling.

 Lotta Lundén, ombudsman Kommunal.Lotta Lundén.

Lärlingarna är sällan medlemmar i Kommunal och de är hästskötarnas framtida arbetsgivare, varför satsar ni på dem?
  – Ja, så kan det ju bli. Men grejen är att hästskötarna gör ett enormt jobb innan hästen går ut på banan, så det är ett sätt att lyfta hela branschen, så har vi väl tänkt. Hästskötarna är oerhört viktiga för att hästen mår bra och är i form.

En del förtroendevalda i Kommunal är kritiska till eventet, varför?
  – Det har nog inte varit en stor fråga, men några har ifrågasatt om det är rätt sak att lägga pengar på. Det är en liten medlemsgrupp men ett stort evenemang. Jag tycker att det är en jättebra grej. Hästskötarna är en liten grupp men de är våra medlemmar. Det ska inte bara handla om barnskötare och undersköterskor. Organisationsgraden är låg och vi vill naturligtvis värva nya medlemmar också.

Har de blivit fler?
  – Vi har runt 200 fler medlemmar i hästbranschen jämfört med 2008. Jag vet inte om det beror på Travtouren men det kan nog vara en bidragande orsak.

Hur många fribiljetter finns?
  – Vi har 1 600 fribiljetter till varje familjedag. De har aldrig gått åt. Förra året hade vi åtta familjedagar och det kom totalt 5 000 vuxna kommunalare.

Vad kostar detta?
  – 117 000 är budgeten per familjedag, det står avdelningarna för.