Det har gått tre år sedan sex trädgårdsanläggare stämde Kommunal för att de varje månad fått betala avgift för lönegranskning till facket – en avgift som togs ut av fackanslutna trädgårdsanläggare fram till 2007 för att motverka lönedumpning i branschen. Men dessa personer var inte medlemmar i Kommunal och ville ha sina pengar tillbaka.

Kommunal betalade tillbaka en del pengar redan 2006 men anläggarna valde några år senare att kräva tillbaka upp emot 18000 kronor samt 50000 vardera i skadestånd från Kommunal och arbetsgivarparten SLA. Anläggarna företräddes av Centrum för rättvisa, en organisation som företräder individer i rättsprocesser med myndigheter, som hävdade att Europakonventionen kan ställa krav på organisationer.

Men Helsingborgs tingsrätt höll inte med om det och trädgårdsanläggarna förlorade i veckan den ovanliga rättegången, rapporterar Sydnytt.