– Det handlar om att avmaskulinisera titelfrågan och öppna upp för en annan tolkning av vad yrket innebär. Men det handlar lika mycket om att hitta människor som finner behållning av att jobba med skadeförebyggande arbete, säger Anders Axelsson till Sveriges Radio P4 Jönköping.

Om räddningschefen får som han vill skulle det bli första gången i Sverige som brandmän döps om till handläggare. Men Kommunal är kritiska:
  – Det här har skapat en väldig oro och en diskussion bland våra medlemmar. Man känner inte alls igen sig i den här titulaturen. Man har en yrkesstolthet som brandman. Vi vet ju att många barn drömmer om att bli brandmän. Jag har svårt att tänka mig att de drömmer om att bli handläggare, säger May-Britt Reljanovic, sektionsordförande för Kommunal i Gislaved, till Sveriges Radio.