Hur tar jag mig hit?
  Flyg med exempelvis Air France, SAS eller Norwegian. Det går att ta tåg men räkna då med ett dygns restid från Stockholm.

Vad kostar det?
  Räkna med upp emot 3 000 kronor tur och retur, men det går att hitta billigare. Boka gärna någon månad i förväg.

När ska jag åka?
  När som helst men det kan vara outhärdligt varmt under högsommaren. Våren är nog allra bäst.

Hur tar jag mig runt?
  Tunnelbanan är lätt att lära sig åka trots de många linjerna. Det går utmärkt att promenera, ta med dig en bra karta och bekväma skor! Eller varför inte hyra en cykel?

Höjdpunkter
  Visst är Eiffeltornet värt att se. Men har du begränsat med tid kan du hellre betrakta tornet på håll. En trevligare utsiktsplats är framför kyrkan Sacré-Coeur i stadsdelen Montmartre. Där är trevligt att strosa bland butiker och söta hus samt kolla in torget Place du Tertre där konstnärer målar och säljer sina verk. Att läsa en bok eller flanera i den vackra Luxembourg-trädgården är ett måste! Välj Louvren eller Musée D´Orsay om du vill se klassisk konst (som Mona-Lisa). Välj Centre Pompidou om du vill se modern konst i stans (Europas?) häftigaste byggnad. Notre Dame måste ses både utifrån och inifrån. Passa på att besöka den berömda bokhandeln Shakespeare and company alldeles i närheten.

Shopping
  Är du intresserad av vintage, konst och trevliga bokaffärer är Marais en charmig stadsdel. Rue de Rivoli är en stor shoppinggata om du vill ha storstadspuls och modekedjor. Gallerior finns för både lyx (Galeries Lafayette) och mellanpris (Forum des halles). Antikviteter och originella smycken finns på marknaden Marché aux Puces St-Ouen de Clignancourt.

Äta
  Las du fallafel i Marais sägs ha världens godaste falafel. Crêpes och galetter (den matiga varianten) finns lite överallt. Pröva att beställa en ”café gourmand” efter lunchen så kommer en liten kakbuffé med kaffet. Fondue (smält ost med brödbitar) är inte den mest prisvärda middagen men gott och roligt att äta. Om du älskade Amelie från Montmartre ska du förstås gå till Café des deux moulins i Montmartre.

Att tänka på
  En del vågar inte åka till Paris om de inte kan någon franska, men det är en seglivad myt att man inte klarar sig med engelska.