Hur tar jag mig hit?
  Spanska statens flygbolag Iberia och svenska SAS har båda direktflyg till Madrid. Flera charterbolag erbjuder också weekendresor med hotell inkluderat.

Vad kostar det?
  Flygresor finns från cirka 2 000 kronor från Stockholm. Att äta och bo är generellt billigare än i Sverige.

När ska jag åka?
  Madrid kan bli rejält varmt med temperaturer uppåt 40 grader under juli och augusti. Så drick mycket vatten och klä dig lätt, eller försök välja en annan tid att resa.

Hur tar jag mig runt?
  Madrids tunnelbana är pålitlig och går också direkt från flygplatsen. Själva stadskärnan är geografiskt rätt liten, så det går bra att promenera.

Höjdpunkter
  Museet Prado är en världsmetropol för konst, men här finns också det lite mindre konstmuseet Thyssen-Bornemisza som visar verk från hela konsthistorien på ett tilltalande sätt. På museet Reina Sofía hänger Picassos världsberömda målning Guerníca. För den fotbollsintresserade är Santiago Bernabéu-stadion ett tempel. Tjurfäktning kan verka som ett grymt skådespel från medeltiden, men i Madrid hyllas fortfarande matadorerna som nationalhjältar.

Shopping
  El Rastro är en av Europas största loppmarknader, här finns allt. 

Bästa maten
  I Spanien är det tapas som gäller. Alla barer har dem, gå in och välj mellan det ofta digra utbudet av de små munsbitarna.

Att tänka på
  Även om Madrid är en världsstad pratar inte alla engelska, det är inte fel att ha pluggat in lite turistspanska.