I morgon (7 maj) lämnas förslaget över till den ansvariga nämnden. Barnomsorgens verksamhetschef Elisabeth Englund har skrivit förslaget tillsammans med förvaltningschefen.
  – Vi lägger fram det utifrån ett upprop som har gjorts på så gott som samtliga förskolor i kommunen. Det är utifrån matkladd, snor, blöjor och att de gräver i sandlådan, så man ska ha vettiga arbetskläder både inomhus och utomhus.

I en skrivelse med namnunderskrifter till kommunen pekar förskolepersonalen på kommunens egen jämställdhetspolicy och menar att mansdominerade yrken har arbetskläder.
  Enligt förslaget kostar kläderna 3 000 kronor per anställd som jobbar mer än 40 procent. Det är både överdragskläder, fleecetröja och kläder att ha inomhus.
  Kommunal i Krokom är förvånade över förslaget. Ordföranden Lohla Persson säger:
  – Vi har ställt krav på arbetskläder förr och då fick vi svaret att det inte fanns ekonomi.  Jag tror att politiker ligger bakom det här, det är ju val nästa år och då brukar de bli lite mer givmilda.
  Samtidigt har kommunen stora sparbeting inför nästa år, säger hon.

Personalen i förskolan fick utomhuskläder 2008, men de skulle behöva nya, säger Lohla Persson. Kommunal driver också arbetskläder i hemtjänsten.
  Elisabeth Englund säger att hon inte jobbade i kommunen när Kommunal ville ha arbetskläder i barnomsorgen så hon kan inte svara på varför de sa nej.
  Vad talar för att man har råd att satsa på arbetskläder nu när det ska sparas?
  – Jag har svårt att bedöma hur beslutet kommer bli i morgon, jag har för lite erfarenhet av kommunal verksamhet. Det är som du säger att Krokoms kommun har ett sparbeting på grund av minskade skatteintäkter. Så jag är nyfiken på hur det går.