Det var 2007 som en förskolechef i Årsta i södra Stockholm vid en avknoppning köpte fem förskolor av kommunen till ett värde av 634 000 kronor – hon betalade bara för inventarierna. Affären har kritiserats hårt och efter det har Stockholms stad ändrat sin policy så att det inte längre är tillåtet med avknoppningar till enbart inventarievärdet.
  I dag äger den före detta förskolechefen fortfarande fyra av förskolorna.

I höstas avslöjade tidningen Årsta/Enskede att ägaren har plockat ut miljoner från företaget till sig själv samtidigt som klagomålen på verksamheten strömmat in till utbildningsförvaltningen. Utbildningsförvaltningen har efter inspektioner utdelat varningar till förskolorna för brister.
  Men problemen har fortsatt – vid den senaste inspektionen riktades skarp kritik, bland annat mot för låg bemanning, dåliga lokaler och att det finns för lite pengar att köpa in leksaker för. I tisdags kom Utbildningsförvaltningens beslut efter den senaste tillsynen. Kulturkrabaten får en rad anmärkningar och förelägganden om att göra något åt bristerna. Åtgärderna ska redovisas i höst. 

Anne Sulkanen är regionalt fackligt ombud på Kommunals Gullmarsplanssektion och berättar att även arbetsmiljön är dålig på Kulturkrabatens förskolor.
  – Det är stor omsättning på personal, de tycker att det är stressigt för att det är för lite personal och de har inte så mycket pengar att röra sig med. De är inte heller så nöjda med organisationen, hur de har det med cheferna, det är ju ägaren som driver och tar besluten, säger Anne Sulkanen.
  Hon berättar att många inte ens vågar ta kontakt med Kommunal eftersom de är rädda för att bli utsatta och ifrågasatta på arbetsplatsen. Och Anne Sulkanen menar att det är en befogad rädsla.
  – Men det är en jättesvår sak att driva, vi behöver ha mer på fötterna för det. Sen handlar det också om vilken anställningsform man har. När medarbetarna byts ut ofta och det är mycket vikarier så vågar eller kan man kanske inte protestera för att man är beroende av pengarna, säger Anne Sulkanen.

Kommunal har bland annat kritiserat Kulturkrabaten för att det inte finns någon företagshälsovård och hjälpt personal att avsluta visstidsanställningar i förtid. Samtidigt upplever Anne Sulkanen att samverkan med ägaren fungerar – hon svarar när Kommunal påtalar saker och de har en dialog.
  – Men jag tycker absolut inte att det får skötas så här. Jag brukar säga till dem som ringer och undrar varför vi inte gör något att fler måste våga berätta. Och anledningen till att de får ha kvar sitt tillstånd är att det är väldigt väldigt duktiga pedagoger som ger 150 procent som jobbar där, säger Anne Sulkanen.
  KA har varit i kontakt med Kulturkrabatens ägare Lena Ström som inte vill svara på några frågor.