2010 skrev KA om 160 thailändska bärplockare i Åsele som inte fick sina löner. En av ägarna till företaget Lomsjö bär försvann med pengarna. Tidigare i år häktades den försvunna företagaren, som utelämnats från Thailand, och nu har rättegång påbörjats, uppger Västerbottensnytt. Men han åtalas inte för att ha förskingrat bärplockarnas löner eftersom det inte gått att styrka. I stället åtalas han för grova skattebrott och bokföringsbrott eftersom han misstänks ha undanhållit miljoner för Skattemyndigheten, vilket han nekar till.

Lomsjö bär begärdes i konkurs av Kommunal och Åsele kommun hösten 2010. Några bärplockare gick med i Kommunal, vilket bidrog till att alla bärplockare till sist fick ut två månadslöner var genom statliga lönegarantin. Totalt betalade staten 5,8 miljoner kronor för detta.
  – Vårt agerande har spillt över även på dem som inte är medlemmar. När vi har hjälpt de här fyra medlemmarna så får alla 160 samma rättigheter, sa Kommunals dåvarande ombudsman Per Holmström (i dag vice ordförande) till KA.
  Händelserna med Lomsjö bär inträffade innan Migrationsverket ändrade sina riktlinjer, då gjordes ingen koll om huruvida företagen hade pengar till löner.