Arbete i blockad – Stopp för någon annan att utföra de arbetsuppgifter som den strejkande annars utför.
Avtalsområde – Alla som går på samma avtal.
Centralt avtal – Avtal mellan de centrala organisationerna på avtalsområdet. Det centrala avtalet blir vägledande för de lokala förhandlingarna, de förhandlingar som görs i varje kommun och landsting och slutligen avgör vilken lön medlemmarna får de närmaste åren. I stora kommuner och i landstingen kan lokala förhandlingar ske på stadsdelsnivå och/eller på förvaltningsnivå. I vissa fall ända ner på arbetsplatsnivå.
Dispens – Befrielse/undantag från strejken. Arbetsgivarna söker dispens för arbetsuppgifter de anser är absolut nödvändiga.
Konfliktersättning – Ersättning från facket för förlorad arbetsinkomst för dem som tas ut i strejk eller bli lockoutade av arbetsgivare.
Lockout – Utestängning av anställda från arbetsplatsen. En stridsåtgärd som arbetsgivaren kan ta till vid konflikt.
Medlare – De personer som utses av Medlingsinstitutet att medla. Många av medlarna har facklig bakgrund eller arbetsgivarbakgrund. Vid konflikt utses två eller tre medlare.
Medlingsinstitutet – Statlig myndighet som har till uppgift att medla vid konflikter och att se till så att lönebildning fungerar bra, det vill säga att industrins löneavtal är vägledande. Medlingsinstitutet har befogenhet att skjuta på ett varsel om konflikt i högst 14 dagar, men bara en gång.
Märket – De löneökningar som fack och arbetsgivare inom industrin kommer överens om. Industrins löneökningar ska styra vad andra sektorer får för löneökningar. Det är både fack, arbetsgivare, regering och riksdag överens om. Märket tolkas ofta på olika sätt av fack och arbetsgivare.
Nyanställningsblockad – Stopp för nyanställningar.
Parterna – De som sluter de avtal som gäller på arbetsplatsen. I det här fallet Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting.
Pactaföretag – Företag/Bolag som har kommuner eller landsting som huvudägare och är medlemmar i arbetsgivarorganisationen Pacta. Pacta har även en del privata företag och organisationer som medlemmar.
SKL – Förkortning för Sveriges Kommuner och Landsting, som är en intresse- och arbetsgivarorganisation för samtliga kommuner och landsting i Sverige. SKL:s uppgift är att tillvarata kommunernas och landstingen intressen och ska bland annat förhandla centralt om löner för kommun- och landstingsanställda med fackförbunden.
Skyddsarbete – Arbete som någon är skyldig att utföra. Antingen på grund av särskild lag eller för att människor, miljö eller egendom annars kan skadas.
Strejkbrytare – En som utför den strejkandes arbetsuppgifter.
Strejkvakt – Person som övervakar att ingen bryter mot strejken och jobbar ändå.
Stridsåtgärd – Sådant som parterna kan ta till för att förmå motparten att gå med på ens krav. Strejk, lockout, nyanställnings- blockad, övertidsblockad är tillåtna stridsåtgärder.
Sympatiåtgärd – Annat fackförbund tar ut sina medlemmar i konflikten.
Varsel – Förvarning om stridsåtgärder. Ska ske minst 14 dagar innan det är tänkt att åtgärderna ska börja gälla.
Övertidsblockad – Stopp för övertidsarbete.