Den prestigefyllda utmärkelsen delades ut vid en gala under journalistseminariet Gräv. Matilda Uusijärvi Ek får priset för sina artiklar om det dolda deltidsarbetet bland kvinnor. Där kunde hon visa att antalet kvinnor som jobbar deltid i kommunerna är nästan 116 000 fler än vad arbetsgivarna själva redovisar (se länkar till höger). Så många som varannan kvinna arbetar deltid.

Under lördagkvällen utsåg Föreningen Grävande journalister avslöjandet till det största som gjorts i svenska tidskrifter under hela 2012. Det ledde till att hon förärades priset Guldspaden. Det är första gången på tio år som KA vinner. 2002 vann också Matilda Uusijärvi Ek en guldspade, då för en granskning av kriminalvården för Sveriges Radio.
  – Jag är jätteglad att det här viktiga grävet uppmärksammas på det här sättet, säger hon och hoppas att det ska leda till att arbetssituationen för kommunanställda kvinnor uppmärksammas mer i framtiden.

Guldspaden har instiftats av Föreningen Grävande Journalister och går till journalister som ”… genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till”.

Juryns motivering:
För en omfattande granskning som kullkastar den officiella bilden av kvinnors deltidsarbete. 

Fotnot: Listan över alla Guldspaden-vinnare finns här.