– Det står ungefär samma sak i partiets skrivningar om rätt till heltid som det gjorde 1997. Det går inte att ha det så, säger Elisabeth Brandt Ygeman, kommunalare och även chef för LO-distriktet i Stockholms län.
  Under Löfvens dryga år som partiledare har partiet inte skärpt till retoriken i heltidsfrågan. Löfven har liksom sina företrädare betonat att frågan ska lösas avtalsvägen först och främst.
  – Det krävs lagstiftning under nästa mandatperiod, säger Elisabeth Brandt Ygeman.

 Elisabeth Brandt Ygeman.Elisabeth Brandt Ygeman.

Kommunal har samlat alla ombud som har medlemskap i förbundet till ett möte inför kongressen. Och förutom heltidsfrågan är det ökad bemanning i vård och omsorg som blir en ”kommunalarfråga”.
  Enligt Lena Nilsson, ombudsman på förbundskontoret med ansvar för facklig-politisk samverkan, kommer ombuden med Kommunalarbakgrund att lyfta just bemanningen i det så kallade framtidskontraktet, som partiet ska fatta beslut om.
  – Det är en fråga där vi vill ha lite bättre stryka i skrivningarna, säger Lena Nilsson.

Nyligen lanserade Kommunal för första gången en valplattform, sex krav som man vill att Socialdemokraterna driver i valrörelsen. Och där kommer just bemanningen på första plats.
  Kommer valplattformen märkas på S-kongresen?
  – Det är väl den frågan och möjligtvis rätten till heltid. Annars kommer nog de kraven märkas mer på Kommunals kongress och nästa år inför valet, säger Elisabeth Brandt Ygeman.
  Hon ställer sig, liksom en majoritet av ombuden vid kongressen som det verkar, också bakom SSU:s krav på en 90-dagarsgaranti för unga arbetslösa. Ungdomar ska garanteras någon form av utbildning, praktikplats eller arbete efter 90-dagars arbetslöshet.
  Förutom framtidskontraktet, som är Socialdemokraternas politiska prioriteringar de närmaste åren så kommer även förslaget till nytt partiprogram att behandlas under kongressen.
  Ombuden med kommunalaranknyting utgör 13 procent av de sammanlagt 350 ombuden.