Med inspiration från Ryssland har vi gjort en måltid som passar även det svenska påskbordet.

Soppa och det svarta brödet är självklara inslag i alla ryska måltider. Här har vi gjort en rotsakssoppa som lånar färg och smak från den
traditionella ryska rödbetssoppan ”borsjtj”.
  Till soppan har vi bakat ett spännande rågbröd som innehåller både mörk choklad och frystorkat kaffe. Pröva att äta det med crème fraiche och saltgurka. Det låter vansinnigt men är faktiskt riktigt gott.

Blinier, ryska plättar, är egentligen rysk vardagsmat, och det är inte ovanligt att man får dem till frukost med bara en klick gräddfil till. Här har vi lyxat till blinierna och serverar dem med tillbehör som lax, sill, ägg, rödlök, stenbitsrom och crème fraiche.

Till efterrätt blir det paskha, som är höjdpunkten på ett äkta ryskt påskbord. Paskha är en färskostpudding fylld med mandel och russin, som går att förbereda dagen före. Den ryska färskosten går inte att få tag på i Sverige, men det går utmärkt att laga paskhan med kesella. Vinbär, hallon och björnbär passar bra till.

Fotnot: Recepten publicerades ursprungligen i Kommunalarbetaren 7/2003.