– Ska det krävas att man berättar i tidningarna hur det är, för att det ska ske någon förändring? 
  Det säger Gunilla Pålsson och hennes kollegor som KA träffar på ett café i Linnéstaden i Göteborg. Här springer Halima mellan vårdtagarna på dagtid och under natten kör Kristina och Gunilla omkring i området med nattpatrullens bil. 
  I en debattartikel som publicerats i GP och Kommunalarbetaren (se länk) berättar de om flera fall där nedskärningar drabbar vårdtagarna, anhörigvårdarna och personalen.
  De tycker inte att det finns någon helhetssyn inom hemtjänsten. Ibland vet dagpersonalen inte om nattpatrullen varit hos vårdtagaren under natten. Det finns inget gemensamt journalsystem där de kan kommunicera med varandra och de har inga gemensamma arbetsplatsträffar. 

Förändringar och nedskärningar får de veta om först när de är genomförda. De ansvariga politikerna, Anna Johannson (S), biträdande kommunalråd och ansvarig för äldrefrågor och Ingrid Andreae (S) ordförande i stadsdelsnämnden, blev förvånade över deras berättelser och att deras kompetens inte tas till vara på, trots att de flera gånger påpekat hur det ligger till för sina chefer.
  – Ibland blir det att självbestämmandet utnyttjas, vill de inte duscha så har vi inte tid att lirka med dem innan vi ska iväg till nästa kund. Det blir ingen kvalité när man ständigt måste spara, säger Kristina Westerlund.
  – Majorna-Linné måste våga vara bäst, våga vara föregångare. Neddragningarna på dagen slår tillbaka på oss i nattpatrullen, säger Gunilla Pålsson.

Halima Ljungqvist har nyligen gått upp till heltid inom hemtjänsten efter att ha varit sjukskriven för utbrändhet. Hon vinkar till en äldre dam, en hemtjänstkund, som tar sig fram med rullator utanför caféet där vi sitter.
  – Jag satt hemma och grät och orkade inte gå ut. Samtidigt fick jag dåligt samvete för att jag inte var på jobbet, säger Halima Ljungqvist. Hon berättar om de neddragningar inom hemtjänsten som också påverkar nattpatrullen.
  – Vi får inte kalla in vikarier förrän det är minst två sjuka. Det gör att vi ibland går på helgschema mitt i veckan och inte hinner med det vi borde, säger Halima.

Morgan Davidsson är sektorchef för äldreomsorgen i Majorna-Linné. Han och stadsdelsdirektören Linda Nygren har bland annat svarat på kritiken i en debattartikel i GP.
  Hur ska ni bli bättre på att ta tillvara på medarbetarnas kunskaper?
  – Vi har bildat förbättringsteam där medarbetare från flera yrkesgrupper, t ex nattpatrullen deltar. De ska jobba med att kartlägga hur vi jobbar och hur vi kan förbättra vårt arbetssätt. Vi har också bjudit in facket och skyddsombud till en arbetsgrupp som ska titta på organisationen och på vilka förutsättningar som finns för ledarskapet när det gäller just nattpatrullen.
  Gunilla, Halima och Kristina hoppas att det inte bara är tomma ord.
  – I grunden handlar det om att yrket har låg status. Jag hörde någon prata om vår debattartikel på stan: kan de verkligen jobba inom vården de som skrivit det där undrade de. ’Det var ju så välformulerat’ säger Kristina Westerlund.