Kommunals största avtal gäller anställda i kommuner och landsting (SKL). Det löper ut sista mars. Det gör också drygt 15 andra avtal däribland Svenska Kyrkan och KFS.
  Men inget kommer hända förrän avtalen för industrin är klara. Medlingsinstitutet har skjutit upp Byggnads strejk och industrifacken avvisat medlarnas bud.  Några av skälen var att krontalspåslaget saknades för de med löner under 25 000 kronor. Där har LO krävt 700 kronor – ett krav som är viktigt inte minst för Kommunal. Industrifacken saknar också ett resonemang om lägstalöner.

Lägstalönerna är också viktiga för alla timavlönade inom Kommunals avtalsområde. När facket förhandlar löner för fast anställda och månadsvikarier är det oftast arbetsgivaren som bestämmer lönen för timavlönade.
  Utgångspunkten är avtalets lägstalön. Ett av Kommunals avtalskrav är att löneavtalet ska gälla alla anställda. Fler krav på listan gäller just de visstidsanställda, att maxgränsen på två år ska gälla alla och att längre vikariat inte ska styckas på flera kortare.

Opinionen är stor för att delade turer ska avskaffas, eller att det ska stå arbetsgivaren dyrt att ha dem på schemat. Arbetskläder kommer också högt upp på kravlistan.
  Andra krav är ny en OB-ersättning för helgnätter och storhelgsnätter, föräldralön i 180 dagar, individgaranti och stupstock (sista datum för när lönerna ska vara klara).

Avtalskraven

Kommunal har krävt lönelyft på 700 kronor.
Kraven gäller cirka 500 000 anställda som omfattas av avtalet med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting och Pactaföretag.