Maja Ekelöf levde i Karlskoga och skrev den hyllade boken ”Rapport från en skurhink” 1970. Inspirerad av hennes levnadsöde började personliga assistenten, författaren och KA-kolumnisten Cecilia Persson skriva egna skurhinksrapporter på ka.se. Projektet har utvecklats och resulterat i en egen bok, ”Att bära sin egen kropp – en rapport” som just har kommit ut på Heidruns förlag.

 Skurhink.Foto: Ola Torkelsson

Vid ett besök på biblioteket i Karlskoga i höstas väckte Cecilia Persson frågan om varför Maja Ekelöf inte är mer uppmärksammad i sin egen hemstad. Två av dem som lyssnade skrev ett medborgarförslag, och nu har kultur- och föreningsnämnden föreslagit att kommunens namnberedning ska se ut en lämplig plats som kan uppkallas efter Maja Ekelöf.
  – Hon städade ju i Blå huset (en byggnad med offentliga verksamheter i centrala Karlskoga) så Centralplan kanske är en lämplig plats att döpa om, säger nämndens ordförande Siv Björck Kjellgren (S) till Karlskoga Tidning.