– Jag ser stora fördelar med att få bättre kvalitet på maten samtidigt som landskapet hålls öppet. Men kvaliteten på maten är det avgörande för vår del.

Hur har ni ordnat det för att vara självförsörjande på nötkött i kommunens verksamhet?
  – Vi har ett naturbruksgymnasium som gör att vi har hundra procents självhushåll för nötkött och 65 procent av allt fläskkött vi serverar. Det nötkött som blir över säljs på öppna marknaden.

Vad är fördelarna med egen köttuppfödning?
  – Kvaliteten på maten. Här köps inga halvfabrikat. Vi gör allt från grunden i våra kök med egna råvaror. Det gäller inte bara kött. Vi är också hundra procent självförsörjande på potatis och odlar också en stor del grönsaker.
  – Oxfiléerna sparar vi och fryser in under året. På nyårsafton serverar vi sedan oxfilén på våra särskilda boenden. Dessutom sparar vi andra fina köttbitar och serverar dem vid ett tillfälle under året i våra skolor. Detta är mycket uppskattat.

Så ni har inte oroats över ”hästköttskandalen” som har avslöjats nyligen?
  – Nej, vi vet varifrån vårt kött kommer. Och det är klart att felmärkt kött inte kan accepteras. Men jag vill inte kalla det skandal. En fjärdedel av jordens befolkning svälter och de hade nog gärna ätit hästkött om de kunnat.

Är ditt tips till andra kommuner som vill ha bättre koll på maten och få högre kvalitet att starta ett naturbruksgymnasium?
  – Nej, det skulle inte fungera. Men kommunerna kan ha egna djur som de föder upp. Det ger bättre kvalitet till ett lägre pris än att köpa in köttet. Och det kan också ge arbetstillfällen. I vårt naturbruksgymnasium är det cirka hundra personer anställda.