På Mynttorget, framför riksdagen, står ett tiotal personer och samlar in namnunderskrifter. En av de som trotsat den isande nordanvinden är Kommunals ordförande, Annelie Nordström. Med flera lager av kläder är Annelie förberedd för sin uppgift även om hon väljer att stå i solskenet för att höja temperaturen någon grad. Hon ropar till förbipasserande att skriva på den namnlista som finns i den ena handen. Annelie har antagit utmaningen men trots att klockan inte ens är 8 på morgonen har hon bara en fjärdedel av vattnet kvar. 
  – Jag snålduschade i morse och använde bara två liter vatten, säger Annelie Nordström och visar sin tvättningsprocedur med hela sitt kroppsspråk.

Right2Water är en europeisk kampanj som drivs av offentligfacken i Europa (ESPU). Varje människa i utvecklingsländerna använder i snitt 10 liter vatten om dagen, därav mängden vatten i denna kampanj.
  – Idag är det världsvattendagen och kampanjen går ut på att genom ett medborgarinitiativ tvinga Europaparlamentet att erkänna vatten som en mänsklig rättighet i Europa, säger Annelie.
  Över en miljon européer saknar tillgång till rent vatten och åtta miljoner tillgång till toalett och hygienmöjligheter. Enligt ESPU gör EU-politikerna för lite för att säkerställa rent vatten för EU:s medborgare trots att FN har beslutat att det är alla människors rätt att ha tillgång till rent vatten. För att få igenom ett lagförslag inom EU krävs en miljon namnunderskrifter från minst sju olika länder. Sveriges mål är att samla in 150 000 medborgarröster fram till november detta år.
  – Det finns många saker som är viktigt men det finns ingenting som är så viktigt för att människan ska överleva som vatten. Vattnet är livsnerven i nästan allt och det är det vi måste vara allra räddast om, säger Annelie.
  Det går bra för Annelie som byter lista till en tom. På den utbytta listan finns redan ett par riksdagsledamöter även om många väljer att skynda in i byggnaden.

För de som vill läsa mer om kampanjen och även utmana sig själv på att endast använda 10 liter vatten på en dag kan gå in på www.right2water.se.

Right2Waters krav

• Vatten och sanitet garanteras för alla i EU.
• Mänskliga rättigheter före marknadsintressen: Vatten ska inte avregleras.
• Tillgång till vatten och sanitet för alla i hela världen.