Det spelar ingen roll om du är rik, eller fattig eller mittemellan, tillgången till ”nattis” gör att alla har möjlighet att arbeta. ”It doesn’t matter if you are rich or poor or in between like I am, the nurseries mean that everyone here has the chance to work”.
  Citatet kommer från ett inslag i brittiska BBC häromdagen. Det handlar om barnomsorg på kvällar, nätter och helger, Sveriges så kallade ”nattis”.
  Den ensamstående mamma som intervjuas beskriver väl vad den frågan handlar om.

Välfärden måste anpassas till nya villkor för arbetsliv och livsmönster. Viktiga yrkesgrupper som butiksbiträden, sjuksköterskor och poliser måste jobba obekväm arbetstid och bristen på barnomsorg hindrar dem från att ta de jobb som finns.
  Barnomsorg på obekväm arbetstid ökar friheten för de över 300 000 småbarnsföräldrar som arbetar utanför kontorstid. Att även de som jobbar i branscher där det ingår i schemat att arbeta kvällar, nätter och helger faktiskt kan arbeta med det de är utbildade till, jobba heltid för att försörja sin familj.
  Alliansen talar gärna om jobb. Men arbetslösheten i Sverige är högre idag än när alliansen fick makten och det händer inte tillräckligt för att underlätta för ensamstående att arbeta. Idag finns bara en nattöppen förskola i Stockholm, trots att vi lever i en av världens mest singeltäta städer där många arbetar på natten.

Vi socialdemokrater vill skapa en välfärd som ger alla stockholmare möjlighet att arbeta. Stockholm har möjlighet att ta steget och bli storstad som fungerar under dygnets alla timmar. En stad där alla kan arbeta, oavsett om du är singel eller gift, förälder eller barnlös, om du arbetar dagtid eller på natten. För det krävs en smart och flexibel välfärd som svarar mot stockholmarnas behov.
  För att det ska bli möjligt krävs förskolor under de tider som människor jobbar. Idag saknas detta i Stockholm och det är ett hinder för jobb och utveckling. Utbyggnaden av barnomsorgen var en viktig del av arbetslinjen på 1970- och 80-talen och öppnade arbetsmarknaden för hundratusentals kvinnor. I dag räcker inte det, i alla fall inte i Stockholm. En storstad fungerar inte bara under kontorstid, utan dygnet runt.

Stockholm är en växande europeisk storstad. Vi stockholmare förväntar oss att tunnelbanan går natten igenom och vi vill ha bra service på restauranger och barer även sena kvällar. På sjukhus som SÖS och KS bedrivs kvalificerad vård dygnet runt. Stockholm är Europas singeltätaste stad och många av oss är ensamstående med barn. Vi vill göra det möjligt att låta alla stockholmare fullt ut utnyttja de fantastiska möjligheter som vår stad ger.
  Möjligheten att arbeta, skaffa barn, att ta del av utbudet av kultur och handel och att välja sitt liv som singel eller i par. Det är dessa möjligheter som gör att tusentals varje år väljer att bli stockholmare. För att alla ska kunna ta del av Stockholms möjligheter måste det finnas en välfärd som bidrar och skapar möjligheter. Ett Stockholm som låter alla arbeta och leva utifrån sina drömmar och förutsättningar innebär att vi måste tänka nytt kring välfärden. Vi kan inte förutsätta att alla har familj som kan ställa upp som barnvakt: många stockholmare har lämnat sin hemort och sin familj för att flytta hit.
  Det ska vara möjligt att vara inflyttad singelpappa eller -mamma och ändå jobba natt i Stockholm. Ett jobb i krogbranschen, vården eller i ett uniformsyrke ska vara en möjlighet för alla.

Sofie Evertsson,
socialdemokrat i Södermalms stadsdelsnämnd
Joel Malmqvist,
ordförande för socialdemokraterna på Södermalm