– Jag fick ett mejl från facket om att jag hade blivit varslad, från chefen hade jag inte hört något alls, säger Johanna Forsmark som jobbar på ett gruppboende i Umeå. 

Hon hade gått på samma schemarad utan att vikariera för någon särskild och utan att få veta sista anställningsdag, trots att hon bett om att få veta vad som gällde för hennes anställning. Enligt LAS ska en person få veta 30 dagar innan sista anställningsdag att hen blivit varslad.
  – Det är många chefer som utnyttjar unga för att vi inte har koll. Men jag förstod att jag måste kontakta facket, säger Johanna Forsmark.
  Hon tror att det är många som precis som henne inte har koll på vilka rättigheter de har.
  – Mitt råd är att kolla upp med facket vad som gäller innan du tar ett vikariat.

Alejandro Caviedes, sektionsföreträdare på Kommunal i Umeå, skötte förhandlingarna med arbetsgivaren. Han hänvisade till en AD-dom som visar att det strider mot LAS att inte få veta sista dag för sin anställning. Det gjorde att Johannas vikariat till slut omvandlades till en tillsvidareanställning.
  – Det är nog många som inte känner till att de kan få hjälp av facket med det här. Om ord står mot ord är det arbetsgivaren som har bevisbördan, säger Alejandro Caviedes.
  Om anställningen är längre än tre veckor är arbetsgivaren enligt LAS skyldig att informera skriftligt om vad som gäller för anställningen.