Kommunförrådet Nyponet i Skellefteå.

 Petter Arvidsson, kommunförrådet Nyponet i Skellefteå.Petter Arvidsson.

3 806 artiklar, det är så många olika sorters pinaler som Petter och kollegan Ewa Holmlund ska ha koll på. Från flera ton tunga vägbultar till millimetersmå muttrar. Allt finns här i den oansenliga lagerlokalen och dess källar- och uteförråd. Tillsammans servar personalen all teknisk personal i Skellefteå.
  Petter började som säsongsarbetare, fick visstidsanställning och så fast jobb i höstas.
  – Det kändes bra. Och det har ändrats mycket här sedan 2009 då jag började som säsongare. Automaten sparar mycket spring och det är allmänt fräschare.

Automaten, det är Weland. En bjässe till lagerautomat som har förenklat verksamheten betydligt. Weland har en golvyta på tolv kvadratmeter, men i och med att den med sitt kugghjulssystem är försedd med 35 hyllplan sparar automaten 200 kvadratmeter i yta. Och den är enkel att hantera. Så här kan det gå till: Maskinföraren Mikael Renfors kommer in och ber om nya plastsäckar. Petter knappar in det på datorn och trampar sen på golvpedalen som är kopplad till Weland. På någon sekund tar automaten fram rätt hyllplan och det är bara att plocka fram säckarna.

Ewa Holmlund, kommunförrådet Nyponet i Skellefteå.”Petter är duktig”, säger Ewa Holmlund samtidigt som hon knappar in en ny beställning i datorn.

Förrådschefen Bert Söderström tittar nöjt på när Weland arbetar:
  – Det kommer folk från stora företag och vill veta hur den funkar, berättar han.
  Bert berättar om projektet ”Friskare arbetsplatser”, ett EU-projekt drivet av Medlefors folkhögskola, där Nyponet har varit en av deltagarna.
  – Man har gått många utbildningar, men den här var skitbra. När jag började här 2005 var det ett slumrande förråd. Nu har vi gått från 15 till 40 miljoner i omsättning.
  Han säger att nyckeln till det är att avdelningarna på tekniska kontoret samarbetar mycket mer i dag, något som gör att folk är mer köptrogna mot förrådet, i stället för att man går ut på stan.
  Bert Söderström har en bakgrund som fackligt aktiv väghyvelförare och som chef är han högst synlig på arbetsplatsen.
  – Så har det inte alltid varit, säger Ewa Holmlund. Men nu gör vi nästan allt jobb som chefen gör. Vi har till exempel hand om fakturahanteringen, när vi har godkänt fakturorna skickar vi dem till Bert som attesterar.

Kommunförrådet Nyponet i Skellefteå.Femkortspoker kring lunchbordet på Nyponet.

Det ringer på och ute på lastkajen står en åkare från Dahl, en av de stora grossisterna som Skellefteå handlar av. Han ska leverera ”blomkrukor” som de kallas, även om den mer korrekta termen är ”beteckning av vattenavstängare”.
  – När man började jobba här fick man lära sig ett helt eget språk: kyrkor, pottor, blomkrukor, kattfat och gårax, berättar Ewa.
  När det börjar närma sig lunch får jag order om att inte anteckna. Språket antar nämligen nu en annan, hårdare färg, när kortleken kommer fram. Varje lunch spelar kollegerna femkortspoker och då är det fritt fram att kalla arbetskamraterna lite vad som helst, verkar det.
  – Det är då vi får utlopp för känslorna …
  Då och på hockeyn. I fem år har Petter haft årskort på Skellefteå AIK:s hemmamatcher.
  – På Västra Stå. Det är viktigt, skriv det!

ID. Petter Arvidsson 

Ålder: 23 år.
Bor: I lägenhet i Getberget i Skellefteå.
Bäst med jobbet: ”Den sociala biten, det är mycket kontakt med andra människor. Jag trivs med arbetskamraterna.”
Sämst: ”Det är inte så mycket negativt, men flödet av kunderna kan vara ojämnt och göra arbetsdagen stressig.”
Om facket: ”Har inte behövt någon hjälp av facket, det är väl bra om man slipper det. När jag började här var det ett arbetsplatsombud som frågade om jag ville gå med. Det var inget tvivel.”

Lagerarbetare 

Antal i Kommunal: 490 stycken.
Medellön: 22 050 kronor.
Andel kvinnor: 35 procent.