I Södertörnskyrkans aula ringlar sig kön lång till arbetsgivarnas mingelbord. Drygt 50 personer har kommit till arbetsförmedlingens rekryteringsträff för undersköterskor och vårdbiträden. En av dem är Deolinda G.B. Intchasso, 52:
  – Det är kul att träffa arbetsgivarna så här direkt, men de flesta kräver körkort.

Deolinda har varit medlem i Kommunal i nio år och blev klar undersköterska i maj förra året. Innan det jobbade hon som barnskötare på en förskola. Efter undersköterskeutbildningen fick hon sommarvikariat, men en fast tjänst är svårt att få.
  – Idag har jag sökt jobb som undersköterska, personlig assistent och boendestödjare.
  Marcus Löwing från arbetsförmedlingen i Huddinge berättar att arbetsförmedlingen försöker jobba mer branschinriktat och med informella träffar som den här.
  – Arbetsgivaren får ett första kort möte, det är effektivt och något som vi kommer fortsätta med.

Under veckan har liknande rekryteringsträffar för vård och omsorgsjobb hållits i Farsta och Solna. Till träffen i Huddinge på torsdagen kom tre av de fem arbetsgivare som förväntades komma.
  – Med facit i hand är det lite synd, de var väldigt peppade när jag hade kontakt med dem. 
  De arbetsgivare som dykt upp får stiga upp på scenen i tur och ordning, presentera företaget och vilken sorts personer de söker innan minglet drar igång. ”Gärna körkort” säger många, ”god svenska” säger någon. De flesta av jobben som presenteras idag är visstidsanställningar, timanställningar och sommarvikariat.
  – Jag måste inte ha ett fast jobb, förra sommaren vikarierade jag men sen när den fasta personalen kommer tillbaka tar det slut, säger Deolinda G.B. Intchasso.