– En del medlemmar är jätteoroliga för att om de ska få behålla heltiden eller inte, säger det före detta arbetsplatsombudet Anki Lööf, undersköterska vid Hesselgrenska äldreboendet i Hofors.
  Kommunen kan inte garantera att rätten till heltid blir kvar.
  – Eftersom avtalet är uppsagt försvinner det per automatik, men vi har ambitionen att erbjuda de anställda så hög sysselsättningsgrad som möjligt, säger Hofors personalchef Beatrice Molin Bergström.

Anledningen till att Kommunal sagt upp avtalet är att kommunen inte vill gå med på Kommunals krav att OB-ersättningen, som i Hoforsmodellen kan omvandlas till tid, ska höjas enligt det centrala avtalet mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting.
  – När OB-tillägget höjdes centralt så borde det ge medlemmarna en påökning på tiden som kan läggas i timbanken men det sade arbetsgivaren blankt nej till, säger sektionsordförande Kristina Karlsson.
  Därmed är det ett brott mot det centrala kollektivavtalet, enligt Kommunal. Arbetsgivaren å sin sida menar att eftersom man redan har avtalat om betydligt högre lägstalöner lokalt (19 700 kronor) så har man redan betalat in extra pengar i modellen.
  – Vi kan inte sträcka oss längre. Vi är en kommun med stora besparingskrav på oss, säger Beatrice Molin Bergström.

Cirka 60 medlemmar förlorar konkret på att modellens omvandling av ob till minuter inte följer ob-ersättningen.
  – Å andra sidan är det ett par hundra personer som inte förlorar på det, men vi vill så klart inte att någon ska förlora, säger personalchefen.
  Oroliga medlemmar hör av sig till facket, men Kommunal tycker att bollen nu ligger hos arbetsgivaren.
  – Vi har sagt att vi kan tänka oss att förhandla igen och se om det finns andra lösningar, säger Kommunals Kristina Karlsson.

Stämningen bland medlemmarna på Hesselgrenska äldreboendet präglas mest av oron, berättar undersköterskan Anki Lööf.
  – Man vet inte vad det blir i stället. Men bollen ligger hos kommunen.
  Hoforsmodellen har efterliknats i många andra kommuner och blivit ett begrepp. Men det är inte bara i Hofors arbetstidsmodeller med rätt till heltid är under press. Även i närbelägna Ockelbo ser man över avtalet. Och i Ljusdal sades avtalet upp för över ett år sen. Från och med 1 januari 2013 finns inget lokalt arbetstidsavtal i Ljusdal.
  – Vi har suttit i över ett år med arbetsgivaren och försökt få till ett nytt avtal utan att ha lyckats, säger Ann Eriksson, Kommunal Ljusdal.

Hoforsmodellen

Alla anställda har fått önska ny sysselsättningsgrad en gång/år.
All tid som överstigit arbetstidsmåttet på 37 timmar/vecka räknas in i en timbank, likaså arbetstid som sker på obekväm arbetstid.