Det har gått drygt ett år sedan Attendo tog över vård- och omsorgsboendet Vasen i centrala Stockholm. Tidigare drevs boendet av Digni Care som gått i konkurs. Attendo provanställde alla 67, åtta blev uppsagda.
  Efter fyra månader blev de nedkallade till cheferna.
  – De sa att jag inte passade in i företaget. Det var kränkande. Vi hade fått vibbarna att vi inte behövde vara oroliga, berättar Karin Hedh.
  Hon blev chockad.
  – Det var hemskt, jag började grina.

Karin Hedh var Kommunals arbetsplatsombud och skyddsombud. Hon hade ifrågasatt provanställningarna:
  – Jag frågade vad som skulle hända, fick svaret att det var lugnt och skulle lösa sig i slutändan.
  Maria Nyborg blev också nedkallad. Dagen innan hade hon haft ett rehabsamtal och blivit lovad att hon under en period inte skulle arbeta långpassen på helgerna. 
  – Rehabsamtalet var bara ett spel för gallerierna. De sa att jag inte passade in i företaget, berättar Maria Nyborg.
  Då hade hon arbetat på Vasen i 15 år, ofta som handledare och hade tagit ett stort ansvar för dokumentation. 

Undersköterskan Ulla Wallerbäck fick också hon veta att hon inte passade in i företaget.
  Ilskan kommer tillbaka hos alla tre när de berättar.
  De tycker att det är konstigt att arbetsgivaren kan avsluta provanställningen utan att säga någonting om varför. Ändå är det helt riktigt enligt lagen.
  Nu har det gått drygt ett halvår sedan de tvingades bort från sina jobb. Trots att de sökt mängder med jobb är de fortfarande arbetslösa och går på a-kassa. Hemma hos Karin Hedh ligger räkningarna på hög. När det krisar hjälper en kompis till med mat.
  – Det är schyst, men man vill ju klara sig själv.
  Nu hoppas de att Kommunal ska vinna tvisten med Attendo och att de ska få skadestånd.

Attendos policy är att provanställa vid nyanställning. Eftersom Digni Care, som drev Vasen tidigare, gått i konkurs gäller inte reglerna om övergång av verksamhet.
  – Vi valde att ge alla som hade jobbat på Vasen en chans att bli provanställda, säger Charlotte Näsström Morén, presschef på Attendo.
  Hon vill inte gå in på varför provanställningarna avbröts för åtta personer.
  – Ord står mot ord, säger hon.
  Kommunal förlorade den centrala tvisten.
  – Vi kan tycka att det är moraliskt fel att provanställa. Men utifrån LAS kommer vi inte åt den frågan.  Tyvärr, säger Kommunals ombudsman Liza di Paolo Sandberg.
  Nu utreder Kommunal Stockholm medlemmarnas möjlighet till ekonomiskt skadestånd.

Det säger lagen 

Provanställning: Enligt lagen kan man vara provanställd i sex månader. Om anställningen inte ska fortsätta när prövotiden är slut ska arbetsgivaren lämna besked om det. Om man inte får något besked blir anställningen fast.
  Enligt lagen gäller 14 dagars uppsägningstid från arbetsgivarens sida. Finns kollektivavtal varierar uppsägningstiden mellan avtalen. Arbetsgivaren behöver inte förklara varför anställningen avbryts.
Övergång av verksamhet: När en verksamhet eller en del av verksamhet går över till en annan arbetsgivare ska samma anställningsvillkor gälla som hos tidigare arbetsgivare. Detta under det första året.
Konkurs: Övergång av verksamhet gäller inte vid konkurs.
Källa: LAS, Lagen om anställningsskydd.