Många timmar i bilen för Maria
Delade turer har länge funnits på helgerna i Ydre. Men nu blir det ännu vanligare.
-- Det är inte bra för familjen med alla delade turer, säger Maria Örntorp som jobbar i hemtjänsten.
Precis som många av sina kollegor har Maria Örntorp flera mil att köra till jobbet. I dag och i morgon jobbar hon delad tur. Det blir många timmar i bilen och få timmar till återhämtning och familjeliv. Maria, som är ensamstående, är glad att hennes barn är tillräckligt stora för att klara sig hemma själva.
– Men läxhjälpen blir lidande. Mitt ena barn har dyslexi och behöver egentligen mer hjälp.
Östgötska Ydre är en av landets minsta kommuner och all äldreomsorg finns samlad här på Solängen i Österbymo. Från januari fick personalen ett nytt schema. Förut fanns delade turer bara på helgerna. Nu är det jobb varannan helg och delade turer även i veckorna. Långa pass från 11.15 till 21 har också kommit till.
Maria jobbar fyra kvällar den här veckan.
– Även om vi bara har haft schemat en kort period så märker jag att jag är tröttare.
Många hinner inte åka hem mellan passen utan är borta från hemmet mellan 06 och 22. De promenerar eller fikar hemma hos lediga kollegor.
Anna Ohlsson. |
Anna Ohlsson, som jobbar på boendet, har också svårt att få ihop livspusslet med tre barn i skolåldern. På lediga dagar hinner hon inte vila, då måste hon ”kompensera” för att hon är hemifrån så mycket. Hon vill jobba sammanhängande pass och få ner sina resekostnader.
– Det är aldrig okej med delade turer, det är ett ofog. Det är ett uselt sätt att slippa anställa fler människor. Det är så många timmar som man är antingen på jobbet eller i bilen.
Huvudskyddsombudet Gunn Svahn är orolig.
– Jag är jätterädd att folk inte ska orka jobba, att det ska bli massa sjukskrivningar. Det här är att gå tillbaka i tiden – varannan helg och delade turer.
Linnea Granath, Kommunals sektionsordförande i Österbymo, har protesterat mot försämringarna. Nu har hon begärt en risk- och konsekvensanalys av arbetsgivaren.
– Vi får svaret att personalen är här för brukarnas skull. Medarbetarnas privatliv är ointressant. Generellt är det svalt intresse för arbetsmiljöfrågor hos våra politiker.
Hon påpekar att kommunen inte har barnomsorg på obekväm arbetstid, vilket gör det svårt med vårdjobb för vissa.
Linnea Granath och Kristina Wilson, Kommunal i Österbymo, har protesterat mot de delade turerna.
Christer Wiström (M) är kommunalråd med ansvar för de sociala verksamheterna. Han säger att det inte framkommit till honom att delade turer är ett problem. Det har inte varit uppror kring det, säger han, och politikerna lägger sig inte i schemafrågor.
Det andra kommunalrådet känner till problemet. Hemtjänstpersonal sökte upp honom och berättade om missnöje med scheman och arbetsvillkor.
– Jag har förståelse för att det är jobbigt med delade turer, säger kommunstyrelsens ordförande Sven-Inge Karlsson (C).
Han berättar att ekonomin gått minus i många år. 2012 blev underskottet 14 miljoner, det är mycket för en kommun med 3 700 invånare. Befolkningen minskar och antalet äldre blir fler. Politikerna har gett tjänstemännen ”ett radikalt sparbeting” och delade turer är ett sätt att hålla nere personalkostnader, säger han.
Hur långt kan man gå i att spara på personalen?
– Det finns ju en gräns, och det som är bekymret är att många i Ydre har långt att åka till jobbet och då blir det inget av dagen. Vi får titta på alla konsekvenser av besparingarna på de olika verksamheterna.