Joakim Österlund och Emanuel Nyberg från Västerås började samtidigt som personliga assistenter på ett företag 2008. De tyckte att nödvändig dokumentation saknades och att rutinerna för arbetet spreds mer via mun-mot-mun-metoden.
  – Vi behövde en bra väg för information mellan assistenter, brukare, skola och familj. Familjer och anhöriga gjorde sitt bästa men det är svårt för en 10-12-åring att projektleda sina assistenter. Och man har så korta överlappningar och inget fikarum där man kan prata med varandra, säger Joakim Österlund.

De startade en webbaserad plattform, inspirerad av Facebook och diskussionsforum, som de kallade Assistansboken. I dag har företaget fyra heltidsanställda och två konsulter som hjälper dem att utveckla programmet. 300-400 användare i drygt 10 assistansbolag utspridda i landet använder sig av programmet. Dessutom är Assistansboken nominerade till pris för Årets Innovatör på Guldstänk, en gala för företagande i Västerås som går av stapeln den 14 mars.
  – Det är jätteroligt, det trodde vi väl inte riktigt när vi startade det för 1,5-2 år sedan. Vi byggde det för att lösa vår grupps behov, säger Joakim Österlund, som är företagets VD.

I Assistansboken kan man lägga in dagrapporter, scheman, aktivitetskalender och kontaktlistor. Det finns en rutin- och hjälpmedelshanterare och diskussionsforum som är slutna inom arbetsgrupperna. Dessutom kan man skriva på tidrapporterna som ska in till Försäkringskassan med e-signatur så att arbetsgivaren sedan kan skriva ut dem direkt och skicka in.
  – Assistansboken underlättar arbetet och sparar tid, men det vi verkligen brinner för är informationen och dokumentationen – att man säkerställer att det finns lättillgänglig information och att man skapar en röd tråd genom assistansen, säger Joakim Österlund.

Nu håller företaget i samarbete med Västerås kommun på att anpassa programmet så att det ska gå att använda på gruppboenden. Målet är att finnas på 10-20 procent av marknaden. Men helt har grundarna inte övergett yrket som personlig assistent.
  – Jag jobbar på helger ibland. Det är bra för då behåller vi kontakten med yrket och ser vad som händer i branschen, säger Joakim Österlund.