– Vi har tjatat Socialdemokraterna blodiga i öronen. Svaret har varit att visst ska vi ha arbetskläder men det får bli när vi får råd, säger Anders Ljungsten (M).
  Han hörde av sig efter KA:s granskning om tillgång till arbetskläder förra året.
  – Det förvånar mig att Kommunal och Socialdemokraterna inte har drivit igenom frågan. Det känns absurt och underligt att jag inte lyckas driva den här frågan i en sådan här röd kommun, sade han då.

 Anders Ljungsten (M).Anders Ljungsten.

Anders Ljungsten har lagt två motioner om arbetskläder till omsorgspersonalen. Lill Andersson, ordförande för Kommunal i Forshaga, säger att arbetskläder varit på gång två gånger tidigare, men att det dragits tillbaka i besparingssyfte.
  Kommunal har haft en kampanj som går ut på att skyddsombud i hela landet ska anmäla brist på arbetskläder i hemtjänsten enligt arbetsmiljölagen, en så kallad 6.6a-anmälan.
  – Jag tror att vår 6.6a och Anders Ljungsten gjorde att det gick igenom den här gången, säger Lill Andersson.

Kommunstyrelsens ordförande Angelica Rage (S) har en annan bild.
  – Vi fick fram pengar nu och då slog vi till. Så det är inte Anders Ljungstens motioner, vi har haft den avsikten hela tiden.
  Det är lätt att driva saker när man sitter i minoritet, menar hon. Hon framhåller att kommunen nu infört heltid till en kostnad av 2,5 miljoner, att allt inte går att prioritera på en gång.
  Tidigare har arbetskläder inom tekniska yrken prioriterats?
  – Vi värnar också förskollärare, de behöver också arbetskläder. Det är inte så lätt i en liten kommun att alla får allt de önskar. En del av förklaringen är nog traditioner, vilka som har fått och vilka som inte har fått. Och sedan är vårdpersonalen en så stor grupp.

Det är både äldreomsorgen och LSS-boenden och personliga assistenter som nu ska få prova ut arbetskläder. Kommunal är dock inte helt nöjda än. Hemtjänsten får flera överdelar men bara ett par byxor, vilket inte motsvarar kraven i 6.6a-anmälan. Det är också oklart hur tvätt och ombytning ska ske.
  – Medlemmarna är positiva. Utom hemtjänsten som vill ha fler byxor, säger Lill Andersson, Kommunal.

Fotnot:

Efter att artikeln skrevs säger Forshagas vård- och omsorgschef Britt-Marie Johansson att även hemtjänsten får tre par byxor. Alla får tre överdelar och tre underdelar. Kommunals Lill Andersson hade inte nåtts av den informationen när intervjun gjordes. Angående tvätten säger Britt-Marie Johansson att man ska tvätta själv på arbetsplatsen. Räcker inte de maskiner som finns får kommunen köpa in fler.