– Det tidigare kravet gjorde att säsongsanställda till exempel aldrig hade möjlighet att kvalificera sig för inkomstförsäkringen eftersom de inte kom upp i en arbetslöshetsfri tolvmånadersperiod, säger Kommunals ombudsman Inger Hjärtström.

Inkomstförsäkringen är ett komplement till a-kassan för medlemmar i Kommunal. Försäkringen ger 80 procents ersättning även för dem som tjänar över a-kassetaket på 18 700 kronor i månaden.
  Samtidigt kvarstår regelverket i a-kassan vilket gör det svårt för till exempel säsongsanställda att ändå lyckas kvalificera sig för inkomstförsäkringen. Bland annat beräknas inkomsten på ett helt år, även för säsongsanställda vilket gör det svårt att komma upp i en genomsnittlig månadsinkomst på 18 700 kronor.
  Är detta mest en teoretisk möjlighet som öppnas upp?
  – Nej absolut inte. Det här underlättar ändå för fler att få del av inkomstförsäkringen. Det finns kanske de som har en säsongsanställning på 8-9 månader och ytterligare något vikariat på det som nu kan komma att kvalificera sig. Även en del timanställda och visstidsanställda kan få del av det här, säger Inger Hjärtström.
  Hur många fler tror ni kan komma att få del av inkomstförsäkringen i och med detta?
  – Det kan vi inte säga, utan det är något vi ser först när regelverket varit i kraft ett tag.

2011 var det 60 procent av Kommunals medlemmar, på kommun- och landstingssidan som hade inkomster över 18 700 kronor. I genomsnitt 2009-2011 fick omkring 2 500 medlemmar varje år ut pengar på inkomstförsäkringen. Det är ungefär 16 procent av alla öppet arbetslösa medlemmar inskrivna på arbetsförmedlingen.
  Inkomstförsäkringen ingår i Kommunals medlemsavgift.
  GS-facket har genomfört samma regelförändring som Kommunal i sin försäkring.