På alla hjärtans dag skrivs denna recension av en ovanlig – och ändå tidstypisk kärleksroman. Marian Keyes, irländskan som är proffs på att balansera svart humor, verkliga våndor och feelgood för flickor i alla åldrar, gör reklam på omslaget och kallar den en ”extremt rörande  och stark kärlekshistoria..”

En sömnlös natt börjar jag läsa – och dras in i den till en början schablonartade berättelsen om Lou, den oförställdda och oförstörda flickan av folket som får jobb som personlig assistent/sällskapsdam på slottet hos Will, den osympatiske och bortskämde mannen av börd, ryggmärgsskadad och förlamad efter en olycka. Det hela utspelar sig i en mindre engelsk stad, där Lou mist jobbet på kaféet, och därmed den lön som försörjer familjen. Will är självklart snygg, bitter och otrevlig, Lou är 27, har blick för design men inga ambitioner. Jaha, tänker man, hur lång tid ska det ta innan de blir kära och hon gör folk av honom, enligt gängse uppställning i romantikgenren?  (En rik, handikappad och bortskämd man har för övrigt dykt upp på flera ställen den senaste tiden, exempelvis i filmen En oväntad vänskap och i den svenska, mindre vällyckade Ego.)

Och visst; en del saker i Jojo Moyes bok går som förväntat – men romanen är ändå mycket mer än sin form. Det går inte som på räls, handlingen ska inte avslöjas här, men någon sopad bana till altaret serveras inte. Läsaren skonas inte heller från de fysiska konsekvenserna av ryggmärgsskada, de praktiska effekterna av en otillgänglig stadsplanering, de fördomar som gör att flertalet av oss ser handikappet inte människan, och den hjärtslitande kampen för att få Will att finna mening med sitt begränsade liv.  Den fråga som pockar på ett svar är – vem avgör vad som är ett meningsfullt liv? Och Keyes har rätt, det är på många sätt en berörande och tänkvärd saga.

Vinn boken!

Var med i utlottningen av Livet efter dig. Skicka ett kort med namn och adress till: Kommunalarbetaren, Box 168, 101 23 Stockholm.
Märk kortet ”Livet”.
Eller sms:a till 72672. Skriv karb bok bokens titel namn adress (ett mellanslag mellan varje ord). Kostar 4 kr. Senast 13 mars.