Jacinta Njoroge och hennes kollega Sabine Gartner har varit på plats sedan sextiden i morse. Hela tiden kommer folk och röstar, och röstningen tar tid, upp till en kvart per person. Många kan inte läsa och skriva, utan behöver hjälp.

Medan barnhemmet används som vallokal är alla barnen istället i Jacintas lilla hus, som ligger några kilometer därifrån.
  – Alla ligger på madrasser på golvet, säger Jacinta.
  Det går bra, fast det är trångt. Barnen tycker att det är roligt med miljöombyte, och de har ordnat lite feststämning genom att slakta en get – när barnen får kött är det fest.

 Jacinta Njoroge.Jacinta Njoroge.
Foto: Agnes Stuber

Förra gången det var val i Kenya, 2007, blev det stora upplopp efteråt. Många dödades eller tvingades fly, och flera flyktingar tog skydd just på barnhemmet. Stora delar av byn Kampi ya Moto brändes ner.
  Den här gången är stämningen lugnare, rapporterar Sabine Gartner i en blogg. Folk som då var fiender lever nu sida vid sida.
Polis och militär syns överallt, och löser omedelbart upp folksamlingar som bildas.
  – Står tre personer och pratar så blir de tillsagda att gå åt olika håll, skriver Sabine.

I morgon förmiddag kommer valresultatet att vara klart. Då finns det risk att folk som är missnöjda med valresultatet tar till våld.

Fotnot: Läs Sabine Gartners rapporter från valet på www.kampiyamotosbarn.se.

Valet i Kenya

Presidentvalet i Kenya står främst mellan två kandidater: Uhuru Kenyatta och Raila Odinga.
Uhuru Kenyatta är son till Kenyas grundare Jomo Kenyatta. Han är en kontroversiell kandidat, eftersom han är anklagad för brott mot mänskligheten. Han ska ha stått bakom dödspatruller under oroligheterna efter valet 2007.
Railia Odinga är Kenyas nuvarande premiärminister.
Den nuvarande presidenten heter Mwai Kibaki.

Phyllis Memorial Childrens Home

Barnhemmet Phyllis Memorial Childrens Home ligger nära Nakuru i Kenya. Det startades år 2000 av vårdbiträdet Jacinta Njoroge från Stockholm.
I dag bor drygt 70 barn där. Det finns också förskola och grundskola för barnhemmets barn och barn utifrån.