SVAR: Förhandlingen i fråga är troligen en överläggning enligt las.  Arbetsgivare som vill avskeda eller säga upp en arbetstagare av personliga skäl, ska underrätta arbetstag-aren om detta i förväg. Är arbetstagaren medlem i facket ska även facket varslas. När underrättelse har skickats kan arbetstagaren och facket begära överläggning. Om så sker får arbetsgivaren inte avskeda eller säga upp innan överläggningen är klar och arbetsgivaren ska motivera sin önskan.
  Förstår jag saken rätt är du numera avskedad. Har du inte fått veta varför, kan du med stöd av  las kräva skriftligt besked av arbetsgivaren om orsaken.
  En annan fråga är om du har rätt att få ta del av arbetsgiv-arens bevisning för det du påstås ha gjort. Så länge ditt avskedande inte ligger i domstol kan arbetsgivaren ”hålla på” sin bevisning, men hamnar tvisten i domstol måste den förstås presenteras. Förbundet verkar ha fått veta om bevisningen och ha bestämt sig för att inte driva ditt ärende vid-are. Det är upp till förbundet hur mycket information de vill ge dig.  Medlem som inte får hjälp av förbundet kan själv driva sitt ärende vidare, men det kan jag inte rekommendera då det innebär mycket stora ekonomiska risker.
/Annett Olofsson