Mattel är världens största leksakstillverkare. I deras egen fabrik i den kinesiska provinsen Guangdong tillverkas Barbiedockor. Över 8 000 arbetare jobbar i fabriken. Måndag till lördag måste de vara på plats 07.15 på morgonen för att stämpla in. Arbetspassen börjar 07.30 och sedan arbetar de i 10,5 timmar. Minst. Att arbeta övertid är en självklarhet och den lag som säger att man max får ha 36 timmars övertid per månad överskrids med råge. Här är 80-100 timmars övertid regel eftersom fabriken är öppen dygnet runt.

De arbetare som sprejar färg har bara kirurgmasker och handskar, vilket de inte tycker räcker för att skydda dem mot kemikalierna.
Det visar en ny rapport från SACOM som publicerades i början av januari.
  – Att arbetarna i Kina inte får organisera sig på arbetsplatserna är en stor utmaning, säger Kristina Areskog Bjurling på Swedwatch.
  Grundlönen ligger på 1 200 kronor i månaden, vilket är detsamma som minimilönen i staden. Därtill kan man få tillägg för att det saknas luftkonditionering och för att man inte har någon frånvaro. Då kan månadslönen i stället hamna runt 2 000-3 000 kronor.

I samma stad finns en annan fabrik som tillverkar leksaker för Disney, bland annat Toy Story-figurer som inte är ovanliga tillbehör i Happy Meal-lådan till barnen.
  Deras villkor är ännu sämre och arbetstiderna ännu längre. Samtidigt är båda dessa fabriker certifierade av det internationella rådet för leksaksfabrikerna, vilket egentligen ska säkerställa goda arbetsförhållanden.

Vad kan du göra?

• Fråga efter arbetsvillkoren när du köper leksaker i butiken. Försök väcka debatt.
• Förskolor som köper in leksaker bör också fråga efter arbetsvillkor. Försök få in krav på schysta villkor.
  – Bästa sättet att påverka är att företagen känner pressen från konsumenterna. Först då kommer de att tvingas lägga mer resurser på de här frågorna, säger Kristina Areskog Bjurling på Swedwatch.