– Innan låg lönen på 18 400 kronor, och den är fortfarande inte vad den borde vara, säger hon när KA kommer på besök.
  Hon blev förstås glad för den rejäla höjningen men väntar sig en lika stor ökning efter nästa lönerevision med tanke på vad kockar i restaurangbranschen tjänar.
  – Jag ligger fortfarande väldigt lågt, säger Lina Wincent.
  När Lina Wincent började på förskolan 2010 hade hon ännu ingen utbildning, utan fick den på köpet med anställningen, med studier en dag per vecka. Utan utbildning lönesattes hon på lägstalön.

 Gerda Svendsen, Kommunal i östra Göteborg.Gerda Svendsen, Kommunal.
Foto: Jessica Bentsen

Medellönen för kockar i Göteborgs stad, på Kommunals område, ligger på dryga 22 000 kronor.
  I östra Göteborg gav lönerevisionen ett avtal som landade på 3,71 procent. Det motsvarar cirka 150 kronor per medlem utöver det centrala avtalet för medlemmarna i Bergsjön. En av anledningarna var sammanslagningen mellan stadsdelarna Kortedala och Bergsjön 2010, enligt Kommunals sektionsordförande Gerda Svendsen.
  – Lönerna såg olika ut i de olika delarna. Det gjorde att arbetsgivaren sköt till lite extra. Men vi har i och för sig alltid fått lite över potten, säger hon.
  Berätta om strategin?
– Strategin var helt enkelt att få upp de allra lägsta lönerna. Ett stort problem här i Göteborg är att alla automatiskt hamnar på lägstalönen när de börjar.

När vi går genom lokalerna på Universumsgatans förskola, där Lina Wincent lagar mat åt 152 barn och fyra vuxna varje dag (två andra förskolor hämtar mat här också), hejar barnen glatt på henne. På en av diskbänkarna i köket ligger en hög med pärlplattor, som olika barn tillverkat och gett till Lina.
  – De är så söta.
  Vad tycker du om att restaurangkockar tjänar mer än du?
  – Det känns tråkigt att vi som lagar mat till barn och gamla ska vara mindre värda.
  Vad säger din omgivning?
  – Min bästa vän är restaurangbiträde och hon har 2 000 kronor mer än jag i lön.
  Medan hon rör runt i den stora kastrullen, där morgondagens ärtsoppa, ligger och puttrar, berättar hon om ansvaret och de tunga lyften i jobbet. Ibland funderar hon på andra jobb.
  – Jag har två barn och kan få 3 000 kronor mer i lön om jag börjar på en restaurang i stället, men samtidigt tycker jag så jättemycket om jobbet här.

Kommunals Gerda Svendsen, själv kokerska en gång i tiden, inflikar:
  – Det är kommunalarnas dilemma, vi har så mycket hjärta i våra jobb att vi aldrig får upp lönerna.
  Hon ser gärna att Kommunal fortsätter kräva höjda lägstalöner och vill till och med att de löneökningarna ska vara större än de generella påslagen.
  – Jag tror det. Det är oerhört viktigt för att få ungdomarna att stanna och för att kunna locka nya ungdomar till de här jobben.

ID. Lisa Wincent

Ålder: 28 år.
Bor: Kortedala, Göteborg.
Familj: Två barn.
Lön: 20 400 kr/månad.
Favoriträtt: Indisk mat.