För några år sedan började Hillevi Wahl själv träna och äta bättre. Men resten av familjen var kvar i en livsstil med halvdan mat och mycket stillasittande. Maken Gunnar Johansson berättar hur det var:
  – Hon kom hem och pratade förälskat om sin träning, och vi satt där mellan kanalerna och försökte ladda ipads …
  Hillevi föreslog ett experiment – att de skulle sluta äta socker i tre månader. Och i stället göra två äventyr tillsammans varje vecka.
  – Om man tar bort en njutning, då måste man ersätta den med en annan njutning. Och att göra något roligt med familjen toppar vilken godispåse som helst, säger Hillevi.
  Ändå blev hon nästan förvånad över hur positiva alla var till hennes idé.

Under de tre månaderna avstod alla från godis och bullar, men de fick en glass i veckan. Den glassen planerades noggrant och åts med andakt, och gav därför mer njutning än alla glassar man normalt slänger i sig i förbifarten.
  Gång på gång måste de tacka nej när vännerna på stranden bjöd på muffins, och när korvgubben räckte fram klubbor till barnen. Hillevi räknade till att de tackade nej 43 gånger på en vecka.
  – Men om barnen är bjudna på kalas får de äta det som bjuds och självklart ta godis i fiskdammen, säger Gunnar.

Bättre mat var också en del av experimentet. Hillevi och Gunnar var inte bra på matlagning, och måltiderna bestod mycket av halvfabrikat. Men nu skaffade de kokböcker och lärde sig laga nya rätter.
  Både Hillevi och mellansonen Movitz är hungriga typer som kan äta mycket utan att bli mätta. Därför har familjen satsat på mat med mycket protein, som mättar bra. Första gången Hillevi serverade hemlagade köttbullar åt inte Movitz sina vanliga två portioner, utan slutade efter en halv portion.
  – Jag blev orolig och frågade ”var det inte gott”, men fick svaret ”men jag är ju mätt”, berättar Hillevi.

När experimentets tre månader var över upphörde reglerna att gälla. Alla fick äta det godis de gått och längtat efter. Men ingen ville gå tillbaka till det gamla livet, och barnen bad snart om att få fortsätta med experimentet.
  När KA träffar familjen har de just paus från sin andra experimentperiod. Pausen varar hela december, julmånaden är alltför svår för sockerstopp. Men snart börjar de sitt vinterexperiment. Då står äventyr som skidåkning och snöskoter på önskelistan.

Äventyren har de kommit på tillsammans, och turats om att bestämma. Det har oftast inte varit några stora, märkvärdiga saker. När fyraåriga Lykke fick bestämma första gången blev det minigolf.
  Några andra saker de provat är tennis, terrängcykling, orientering, fiske, segway, kajak, yoga, vattenskoter, fotbollsgolf och gevärsskytte.
  Det har aldrig saknats idéer: Hillevis erfarenhet är att barn kommer med tusen förslag, men föräldrarna orkar inte och hinner inte.
  – Egentligen räcker det med att ta rygg på en sexåring. Och säga ja i stället för nej, säger Hillevi.

Att prova nya saker tillsammans har gjort mycket för familjen. Barnen har blivit modigare. Hemma blir det mer rofyllt när barnen fått leka av sig. De har också kommit  närmare varandra, eftersom man pratar mycket med varandra när man äventyrar – både vardagsprat och djupa diskussioner om känslor.
  – Det talas mycket om att det är viktigt med egentid, men ska man hålla ihop en familj är det viktigt med tillsammanstid också, säger Hillevi.
  Nioåriga Elliot tar upp ett annat skäl till varför det är bättre att äventyra med familj-en än ensam:
  – För då kan man tävla med varandra!

ID. Familjen Wahl Johansson

Hillevi Wahl, 47 år, författare och kolumnist i KA.
Gunnar Johansson, 39 år, journalist.
Barnen Elliot, 9 år, Movitz, 7 år och Lykke, 4 år.
Aktuell med: Boken ”Experimentet med familjen”, (Kalla kulor förlag).

Så fick familjen experimentet att funka 

• Hela familjen bestämmer reglerna tillsammans.
• Reglerna gäller alla – vuxna äter inte godis i smyg när barnen somnat.
• Det ska vara roligt!
• Det ska vara enkelt!
• Hitta äventyr: Sverige är fullt med prova-på-tillfällen, läs tidningarnas kalendarier och kolla in butikens anslagstavla för tips.
Mycket är billigt eller gratis.
• Säg ja! Säg inte ”nej”, ”senare” och ”en annan gång” när barnen vill göra saker.
• Ta inte med trötta, hungriga barn in i affären. Där finns för många frestelser.
• Tänk projekt: Tre månader, sen paus, utvärdering och planer för nästa period.

Vinn boken! 

Var med i utlottningen av Experimentet med familjen. Skicka ett kort med namn och adress till:  Kommunalarbetaren, Box 168, 101 23 Stockholm. Märk kortet ”Familjen”.
Eller sms:a till 72672. Skriv karb bok bokens titel namn adress (ett mellanslag mellan varje ord). Kostar 4 kr. Senast 30 januari.