Frankrike, tidigt 1800-tal. Jean Valjean slipper ut ur fängelset där han avtjänat 19 år för att ha stulit en limpa bröd. Han ger sig ut i världen men upptäcker att en före detta fånge är paria överallt. För att kunna börja ett nytt liv bryter han mot sin villkorliga frigivning och skaffar en ny identitet. 
  Jean Valjean blir borgmästare i en småstad, tar hand om den lilla flickan Colette och hamnar till sist i revolternas Paris. Efter sig har han den nitiske polisen Javert, som är fast besluten att ta fast förbrytaren. Deras förhållande utvecklas till en avancerad katt och råtta-lek som pågår i decennier.

Les Misérables är en av de verkliga klassikerna i musikalgenren. Hur klarar den flytten från scenen till vita duken? Dåligt, tycker jag. En musikal behöver människor av kött och blod för att fungera. På bio går närheten förlorad. Hugh Jackman, Russell Crowe och de andra Hollywoodstjärnorna kämpar för att få ihop sitt skådespeleri med de styltiga låttexterna, men resultatet blir mest pinsamt. Det går helt enkelt inte att tro på det som kommer ur deras munnar. Dessutom sjunger de ganska fult.