”Förbättring? Ja! Försämring? Nej! Sämre arbetstider? Vill vi inte ha!”
  Slagorden ekade längs Borlänges gator på tisdagskvällen när över 200 kommunalare och sympatisörer demonstrerade mot planerna på att förändra arbetstiderna för personalen på kommunens särskilda boenden. En liten pojke höll upp ett plakat som deklarerade att han vill se sin mamma mer än några timmar mitt på dagen.
  – Det är nog. De kan inte försämra våra arbetsvillkor mer. Gränsen är nådd, säger Camilla Blom, som mött upp för att demonstrera.
  Hon har jobbat som undersköterska i Borlänge sedan 1991 och tycker sig ha sett ständiga försämringar genom åren.
  – Det har blivit sämre arbetstider, mindre personal, man har tagit bort förmåner, man ska göra mer arbetsuppgifter på kortare tid. Men det jag tycker är värst är att vi får mindre tid för vårdtagarna. Det är de som är de största förlorarna, säger hon.

KA skrev i förra veckan om förändringarna, som enligt kommunen beror på att man vill göra bättre behovsanpassningar för de boende, skapa fler heltider och spara pengar. Det kan komma att innebära att personalen får börja tidigare och sluta senare, arbeta mer helger och delade turer.
  Demonstranterna tågade till stadshuset där kommunfullmäktige hade möte. Ordförande i Borlängesektionen, Åke Levander, överlämnade 700 namnunderskrifter till kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S), som tillsammans med ytterligare några lokala politiker kommit ut på trappen.

Kommunen och Kommunal har i förhandlingar kommit överens om att schemaläggningen ska ske i dialog med de anställda ute på enheterna, och det var också vad Jan Bohman försökte lugna demonstranterna med.
  – Som jag förstår det är det inga scheman som är färdiga, sade han till folksamlingen, men möttes genast av högljudda protester och uppmaningar om att ta reda på fakta.
  En kvinna viftade med schemat som hade delats ut på hennes enhet samma dag.
  Marina Norrström som arbetar som undersköterska på ett demensboende berättar för KA att hennes chefer på ett möte förra veckan gjort klart att det inte kommer bli mycket till dialog.
  – De gjorde ganska klart att de kommer köra det här så långt de kan. För oss har man lagt scheman och sen har man lagt om det med extra tider och delade turer, berättar hon.

Jan Bohman lovade demonstranterna att dagen efter ta reda på vad som hänt på de enheter där personalen redan fått scheman, men det spelade ingen roll vad politikerna försökte säga – de ilskna och frustrerade ropen haglade. Många uttryckte att de inte lyssnade och bara upprepade inövade mantran.
  – Vi känner så här: Vi är till för de boende, men Borlänge kommun är inte längre till för oss. Fy skäms säger jag! ropade en kvinna.
  Åke Levander från Kommunal säger att uppslutningen var väntad – många är upprörda och oroliga. Kommunal kommer kräva förhandlingar om det läggs scheman där delade turer inte är frivilliga.
  – Vi får signaler om att det är chefer som pekar med hela handen och säger att så här är det bara. Ni hörde ju flera vittna om att det är det som pumpas ut, man har färdiga förslag i stort sett. Så fort vi får sådant på vårt bord kommer vi driva frågan, säger Åke Levander.
En kraftig begränsning av delade turer är ett av Kommunals avtalskrav, och Åke Levander tycker att det är viktigt att driva frågan lokalt när den uppstår. Han hoppas att kommunen ska ändra sig.
– Jag tror att det kommer komma en förändring. Jag hoppas verkligen att man tänker till.
Fresia Lobos jobbar som vårdbiträde på ett demensboende och tycker att politikerna borde fråga vårdpersonalen mer hur de vill ha det. Hon är extra besviken över att det är just Socialdemokraterna som driver igenom förändringarna. 
– De är ett arbetarparti, var har det tagit vägen? Vi känner oss väldigt ensamma. Var är våra kamrater? De började på golvet och nu sitter nästan alla som tjänstemän. De glömde det fackliga och de glömde solidariteten.

Delade turer

Delade turer innebär att man jobbar ett tidigt och ett sent pass samma dag med bara några timmars obetald ledighet emellan. Kommunal är emot delade turer och har som ett av sina avtalskrav de begränsas kraftigt.