Nyheter

”Vi är människor, inte robotar!”

2013-01-16
Det var upprörda känslor och stor besvikelse med politikerna när över 200 personer i går demonstrerade mot Borlänge kommuns planer på förändrade arbetstider inom äldreomsorgen.
— Vi är människor, inte robotar, som ska ta hand om människor! skanderade ordföranden i Kommunals Borlängesektionen, Åke Levander.
Läs mer

Protester mot
fler nattpass

2013-01-16
Heltidsavtalet i Göteborg har medfört svårigheter att få ihop bra scheman i äldreomsorgen. Framför allt är det nattpersonalen som protesterar.
Läs mer

Facklig kritik
mot regeringen

2013-01-16
Regeringen har bestämt sig för att inte lagstifta bort möjligheten att stapla visstidsanställningar på varandra. TCO:s ordförande Eva Nordmark är starkt kritisk och Sverige kan komma att ställas inför EU-domstol.
Läs mer

Avskedad får rätt till skadestånd

2013-01-16
En personlig assistent som felaktigt avskedas enligt lagen om husligt arbete kan inte få lika stort skadestånd som yrkesgrupper som omfattas av lagen om anställningsskydd. Det konstaterar Arbetsdomstolen i en ny dom.
Läs mer

Sveriges bästa sjukhus utsedda

2013-01-16
Linköping, Jönköping och Oskarshamn — där finns de bästa sjukhusen, åtminstone enligt den rankning som Dagens Medicin har gjort. Utifrån olika kriterier, med fokus på vården och främst utifrån en medicinsk synvinkel, har man utsett det bästa universitets-, mellanstora och mindre sjukhuset. Sjukhusledningarna själva kommenterar utmärkelserna med glädje och försiktig stolthet.
Läs mer

KA granskar sjukersättningen

Allt svårare att
få sjukersättning

2013-01-16
Inga Smedman fick skuldsätta sig och leva på mat från vänner i nästan ett år. Cahrina Lundhman lever på sin sambos pension. Båda har tvingats till liv utan inkomster för att de lever med kronisk värk. De senaste åtta åren har antalet personer som får sjukersättning minskat med 85 procent. Långtidssjuka kvinnor med smärta drabbas hårt. KA har träffat fem av dem.
Läs mer

7 800 fick ja —
12 000 fick nej

2013-01-16
Snabb omgörning av reglerna för sjukersättning har slagit hårt.
De flesta som söker sjukersättning får avslag.
— Det är inte människovärdigt, säger läkaren Tom Grape.
Läs mer

”En dramatisk nedgång”

2013-01-16
Sex frågor till Dan Eliasson, generaldirektör för Försäkringskassan.
Läs mer

Debatt

Välfärden är till för brukarna

2013-01-16
Från välfärd för alla till välfärd för ett fåtal. Det är målet med välfärdspolitiken för Fredrik Reinfeldts borgerliga alliansregering. Klassklyftorna ökar i takt med att välfärden nedmonteras, skriver Patrik Wikström.
Läs mer

Kom i form med KA och jobbgänget!

Vinn en egen tränare här!