För drygt ett år sedan skrev KA om missnöjet med heltidsavtalen i flera kommuner i Jönköpings län (i dag heter avdelningen Sydväst). 

Nu säger ombudsmannen Tony Andersson att vissa avtal fungerar bra, andra inte. Flytande tid är en av svårigheterna för de anställda.
  – 70-80 procent är fast tid, resterande procent lägger du dig som tillgänglig de dagar du är ledig. Det är inte säkert att du blir inringd så du känner dig inte ledig. Det är stressmoment för arbetstagaren, hur ska man få ihop tiden?
  Varför säger ni inte upp de avtal som fortfarande inte fungerar?
  – Vi hade väldiga diskussioner i Nässjö men då backade arbetsgivaren och gjorde lite förbättringar. Vi jobbar med att förbättra där problemen dyker upp. Vi vill inte säga upp avtalen nu när våra medlemmar har höjt sin tjänstgöringsgrad, då kan de sägas upp på grund av arbetsbrist istället eftersom de får behålla tjänstgöringsgraden.
  – Viljan finns uppifrån i LO och Kommunal att vi ska jobba för heltid. Men det brister ofta i hur man hanterar avtalet ute på golvet.
  Har avtalen lett till att många gått upp till heltid?
  – Ja, absolut, men inte i den omfattning som vi hade trott. Vi trodde att fler skulle gå upp i tid.
  Varför blev det inte så?
  – Vi tror att det kanske är för hårda arbetsmiljöer, att man inte orkar med. Det är nog flera komponenter men vården har blivit tyngre och det är nog en orsak. Man får välja sin procent en gång om året och en del har gått ner i tid istället.

Kommunalarbetaren granskade effekterna av rätten till heltid 2011. 73 procent av Kommunals sektioner uppgav att rätten till heltid hade medfört negativa effekter för de anställda.
  I Kalmar kommun sade Kommunal upp ett heltidsavtal i höstas.