Delade turer i äldreomsorgen, som innebär att man jobbar både förmiddagspass och kvällspass på en och samma dag med bara några timmars paus emellan, är en stridsfråga i många kommuner. Avskaffandet av delade turer är också ett av Kommunals avtalskrav.
  En kommun som gör tvärtom är Kumla – där utökas antalet delade turer från och med 2013, skriver Nerikes Allehanda. Dessutom kommer personalen tvingas jobba varannan helg i stället för som tidigare två helger av fem. Vårdbehoven är som störst morgon och kväll och eftersom kommunen överskred personalbudgeten inom äldreomsorgen förra året löser man situationen på det här sättet.
  – Det är så klart ingen som vill jobba delade turer eller varannan helg men det är pengapåsen som styr, säger äldreomsorgschefen Anita Blomkvist till Nerikes Allehanda.

Kommunal i Kumla-Lekeberg är kritiska. Enligt ordförande Britt Gelin har många medlemmar hört av sig och varit missnöjda med förändringarna och före jul fick kommunen motta namnlistor där flera hundra personer skrivit på om att avskaffa delade turer. Kommunal har tagit upp frågan flera gånger vid samverkansmöten – men förgäves. 
  – Tittar man utifrån arbetstagarsynpunkt blir det två jättetunga pass när man jobbar både morgon och kväll. Och vi har ju många som inte ens bor i kommunen och inte hinner hem emellan, säger Britt Gelin.
  Hon förstår att kommunen behöver spara pengar men tror ändå att man hade tjänat på att i stället anställa fler. Äldreomsorgen har mycket vikarier, något hon säger delvis beror på att arbetet är så tungt att många blir sjukskrivna.
  – Det blir ju inte billigare, snarare tvärtom, när man måste betala sociala avgifter till vikarier. 

I morgon ska sektionsstyrelsen ha möte och diskutera hur de ska gå vidare.
  – Sannolikheten är stor att vi gör något, på något vis måste vi ju markera, säger Britt Gelin.