SVAR: Ditt brev väcker flera frågor och man vill gärna veta vad som ligger bakom hela historien och din kollegas agerande. Är det ett ovanligt fult sätt av en riktig svinpäls att göra slut eller en förtvivlad mans försök att stoppa det han ärligt upplever som förföljelse..?
  Man måste också kritiskt undra över personalchefens och arbetsledningens handlande. Det är inte vanligt att man från arbetsledningens sida lägger sig i privata relationer eller tar parti på det sätt du beskriver. De borde ha vägrat att blanda sig i saken. Du har nu på ett fult sätt tvingats ”bevisa” att du haft en helt privat relation med kollegan, som försökt ljuga bort detta och skada dig på jobbet. Självklart är det kränkande för dig och man kan hoppas att ledningen gett kollegan en varning.
  De har tydligen erbjudit honom att lägga om scheman etcetera, så att du och han slipper träffas. Jag utgår från att du vill jobba kvar där du är, så kräv att det blir så. Tala med ledningen och begär hjälp av facket om det behövs.
  Det brukar inte hända så mycket vid en polisanmälan om förtal. Man måste till exempel  kunna bevisa att det som sägs är osant. Det är därmed anmälaren själv som först blir betvivlad. Fråga dig själv vad du hoppas uppnå med en anmälan, förutom hämnd.
  Hela historien har svällt till orimligheter och riskerar att växa ännu större. Det bästa råd jag kan ge är därför – faktiskt – att du sakta försöker bearbeta din oförrätt och ilska även om det känns upprörande omöjligt och orättvist just nu. Håll inte liv i det som är dåligt!
  Jag hoppas det ordnar sig för dig.
/Anita von Schéele