Vision och andra fackförbund har sedan tidigare haft möjlighet att byta semesterdagstillägget mot fler semesterdagar. Med årets avtal med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, har även Kommunal möjlighet att göra lokala uppgörelser om detta.

I Flen trodde Kommunals Anette Byström att frågan var i hamn. Men strax innan Kommunals ombudsman skulle skriva på avtalet kom ett mejl från kommunen som ville se över kostnaderna innan avtalet ingicks.
   – Vi blev jättebesvikna, särskilt medlemmarna. Det är inte rättvist mot arbetarna, säger Anette Byström.
   Missnöjet är störst bland medlemmarna på förskolorna. Där arbetar barnskötarna sida vid sida med förskollärarna som har den här möjligheten. Kommunal har tagit upp frågan med kommunalrådet.
   – Vi ska jobba för det här, vi strider tills det blir något, säger Anette Byström.

Enligt Anette Byström hade kommunen redan skrivit på avtalet. Men Flens kommunjurist Niklas Witt förnekar att det är undertecknat.
   – Det är ingen som har skrivit på, vi har haft förhandlingar. Vi har inget underlag för den exakta kostnaden, innan dess kan vi inte skriva något avtal, säger Niklas Witt.
   Beräkningen av kostnaderna har dragit ut på tiden eftersom barn- och utbildningsförvaltningen prioriterat sitt budgetunderskott. Kostnaderna kan bli avgörande.
   – Det beror ju på hur mycket vikarier vi kan behöva ta in. När vi vet kommer vi att ta upp diskussionerna med Kommunal. Vi har ju en positiv grundinställning. De andra fackliga organisationerna har möjlighet till semesterväxling, nu finns möjligheten att behandla alla lika, säger Niklas Witt.

Han bedömer dock att semesterväxling inte blir möjligt under 2013.
Kommunal i Nyköping har slitit med ett avtal sedan i mars. Senaste förhandlingstillfället var strax före jul.
   – Det gick inget bra. Nu står vi på noll igen. Jag tycker att det är förskräckligt att ha en arbetsgivare som är så stor och där ingen kan ta ansvar för detta, säger Majbritt Jensen Kommunal Nyköping.
   Intresset är stort bland Kommunals medlemmar.
   – Framför allt inom barnomsorgen där har ju förskollärarna haft det och barnskötarna har fått dra ett väldigt tungt lass när kollegorna varit ledig extra dagar. Och man tar inte vikarier, säger Majbritt Jensen.
   Kommunal har begärt att få ett avtalsförslag i januari.

Enligt Nyköpings förhandlingschef Anders Stenberg är kostnaderna för avtalet utredda.
   – Problemet är att vi inte tagit beslut på den politiska nivån. Jag kan inte säga någonting, om det är tveksamheter, om man tycker att det kostar något eller om det är sådana avväganden man vill göra innan man tar ställning, säger Anders Stenberg.