Nadia Zaib (i mitten).

Önske-KA.”Jag heter Nadia Zaib och arbetar som undersköterska i Danderyds kommun. Jag vill ge en tårta till min arbetskamrat Berit Utterström, som jag arbetat med i nästan elva år. Vi kallar henne mamma Berit, hon är en riktig mamma till alla som arbetar i Enebybergs hemtjänst”.

Så skriver Nadia Zaib i brevet. I början var Nadia tyst och blyg på sitt nya jobb. Hon kände sig otrygg i ett nytt land, men då tog Berit hand om henne: ”Hon har ett hjärta av guld, är hjälpsam och tar sig tid att förklara regler och arbetsrutiner för oss”.

Nu sitter vi på hemtjänstkontoret, tårtan står på bordet, och gruppen hjälps åt att förklara vilken roll Berit spelar för dem.
   – Hon är hjälpsam, lugn, tålmodig och smart. Hon lyssnar på alla, säger Lisa Öström.
   – Det är som att ha en spricka, och så är du limmet, menar Helene Tertzitane.
   – Det kanske tillhör min personlighet. De som behöver stöd eller är nya har alltid kommit till mig, säger Berit själv.

Inte bara i vardagen, utan också vid svåra kriser har Berit ställt upp. När Nadia för tre år sedan  var gravid, och inte ville gå in till en brukare som var sjuk på grund av oro för fostret, försökte arbetsgivaren tvinga henne. Då ställde sig Berit på Nadias sida, och krävde att man tog hänsyn till hennes graviditet.
   – Jag grät den morgonen, jag var chockad, berättar Nadia.
   – Jag stod kvar hos Nadia, säger Berit. Och arbetsgivaren fick ge med sig.
   Även Lisa Öström fick känna av Berits mammakrafter när Lisa väntade barn samtidigt som hennes mamma var svårt sjuk. Då släppte Berit allt och tog hand om sonen Rasmus.

Gruppen beskriver hur Berit är tongivande i allt från politiska diskussioner, till att lära ut hur vården ska utföras. Skulle hon inte vilja vara chef, med alla de här ledaregenskaperna?
– Nej. Ledare inom vården är bara budbärare för dåliga nyheter. Jag slåss hellre tillsammans med alla andra här på golvet, skrattar Berit.

ID. Berit Utterström

Ålder: 56 år.
Intresse: Psykologi.
Yrke: Undersköterska.
Familj: Man och två vuxna barn, fyra barnbarn.
Ursprung: Norrland.

Fixa tårtan

Så ordnar du ett tårtkalas: Skriv till oss om vem du vill ge en tårta och varför. Glöm inte eget namn och adress. Märk kuvertet ”Tårtkalas”. Skicka till: Kommunal­arbetaren, Box 209, 101 24 Stockholm. Eller mejla till: kommunalarbetaren@ka.se